Evropa

Još dve evropske zemlje u strahu od šumskih požara - najavljene temperature i do 44 stepena

Komentari

Autor: Euronews, AP

11/08/2021

-

20:41

Još dve evropske zemlje u strahu od šumskih požara - najavljene temperature i do 44 stepena
Još dve evropske zemlje u strahu od šumskih požara - najavljene temperature i do 44 stepena - Copyright AP/Joan Mateu Parra

veličina teksta

Aa Aa

Španija i Portugal spremaju se za moguće šumske požare za koje postoji opasnost da izbiju narednih dana zbog temperatura koje će preći 40 stepeni Celzijusa na Iberijskom poluostrvu.

Premijer Portugala upozorio je danas da će izuzetno toplo vreme da poveća opasnost od toplotnih udara koji su 2017. godine ubili više od 100 ljudi. 

Španski meteorološki centar predviđa da će izuzetno toplo vreme da se zadrži sve do ponedeljka kada će živa na termometru verovatno preći preko 44 stepeni Celzijusa u pojedinim delovima zemlje.

AP/Joan Mateu Parra

 

Nedavni toplotni talas koji je pogodio južnu Evropu nastao je zbog priliva toplog vazduha iz Severne Afrike, a pogodovali su mu i masivni šumski požari koji su izbili u Turskoj, Grčkoj, Alžiru i mnogim mediteranskim zemljama.

Novi toplotni udar dolazi posle objavljivanja izveštaja UN u kojem je zaključeno da je isključivo ljudska aktivnost odgovorna za globalno zagrevanje.

Maksimalne i minimalne temperature dostići će nivoe znatno iznad prosečnih za ovo doba godine, objavio je španski meteorološki centar u vanrednom izveštaju o vremenskim prilikama. 
 

AP/Fateh Guidoum

 

Ovakvi skokovi temperatura nisu neobični za Španiju i Portugal tokom letnjeg perioda. Međutim, i pored toga, naučnici kažu da klimatske promene nastaju zbog sagorevanja uglja, nafte i prirodnog gasa i da dovode do ekstremnih vremenskih uslova kao što su suša, šumski požari, poplave i oluje. 

Naučnici mogu da direktno povežu svaki pojedinačni događaj sa promenama klime analizom podataka. Oni tvrde da ovakve ekstremne temperature u budućnosti ima da budu samo još češće. 

Požare uzrokuje i nemarno ponašanje ljudi

Portugalski premijer Antonio Kosta apelovao je na ljude da posebno paze na svoje ponašanje zbog izuzetno toplog vremena i opasnosti od požara, ali i dodao da veliki broj požara nastaje zbog nemarnog ponašanja.

Kosta je istakao da ih stravične slike požara iz Grčke i Turske podsećaju na požare koji su i njih zadesili 2017. godine.

MUP Srbije

 

“Ne želimo da se požari iz 2017. ponove“, istakao je Kosta u video poruci.

Portugalske vlasti istakle su da su u mogućnosti da angažuju više od 12.000 vatrogasaca, oko 2.700 vozila i 60 letelica tokom leta. 

Portugal je uspeo da broj nastalih požara smanji za više od 50 odsto u odnosu na pre deset godina uvođenjem specijalnih vatrogasnih jedinica. Uveli su i brojne mere posle 2017. godine. Među njima su bolja uprava šumskim dobrima, kao i tehnička podrška ljudima koji žive u tim oblastima. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa