Evropa

Da li će obaveštajci "patrolirati" evropskim univerzitetima? Mediji pišu o oštrim merama protiv globanih rivala

Komentari

Autor: Politico

24/05/2024

-

17:33

Da li će obaveštajci "patrolirati" evropskim univerzitetima? Mediji pišu o oštrim merama protiv globanih rivala
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Univerziteti u Evropskoj uniji bi uskoro mogli da uspostave direktnu vezu sa obaveštajnim agencijama kako zaštitili osetljiva tehnološka istraživanja od stranih sila, posebno Kine, piše Politico.

Vlade žele tako da zaštite evropska istraživanja iz osetljivih oblasti kvantne i bio, ali i mikročipova i veštačke inteligencije.

Kako su neki zvaničnici naveli, teži se uspostavljanju redovnih poverljivih i nepoverljivih brifinga i imenovanju "oficira za vezu" da pomognu univerzitetima u borbi protiv stranih špijuna. To je sadržano u tekstu od 14. maja, koji su navodno 23. maja potpisali pojedini ministri, a u koji je pomenuti portal imao uvid.

Poslednjih godina porasla je zabrinutost zbog prisustva kineskih studenata i akademika na evropskim univerzitetima i saradnje između evropskih univerziteta i kineskih istraživačkih instituta. Nekoliko univerziteta je, na primer, prekinulo veze sa kineskim državnim institutom "Konfučije" nakon sumnje u špijunažu.

Curenje tehnologije je rizik koji nastaje i EU „ne može više da priušti da bude naivna“, rekla je komesarka za inovacije EU Ilijana Ivanova u januaru.

Posle manje od četiri meseca razmatranja, zemlje članice EU navodno su prihvatile sveobuhvatne mere za rešavanje tih problema.

Jedna od mera je preporuka nacionalnim vladama EU da dozvole svojim univerzitetima, kao i svim organizacijama koje sprovode ili finansiraju istraživanja, da se koordiniraju sa službama bezbednosti.

Glavni cilj je „olakšavanje razmene informacija između istraživačkih organizacija i organizacija koje finansiraju istraživanja s jedne strane i obaveštajnih agencija s druge strane“, navodi se u preporuci Saveta Evrope.

Retorika koju će vlade EU navodno odobriti jači je od predloga Evropske komisije iz januara, u kojem se ne pominje eksplicitno umešanost obaveštajnih službi.

Politico takođe navodi da se univerziteti "generalno otvoreni za razgovore sa špijunima" kako bi saznali više o rizicima povezanim sa stranim učešćem u njihovim naučnim istraživanjima.

Mreža LERU koju čini 24 univerziteta fokusiranih na istraživanje, saopštila je da se „zalaže za bližu saradnju između univerziteta i bezbednosnih službi“, ali je istakla da bi to trebalo da se odvija uz poštovanje pravila zaštite podataka.

Komentari (0)

Evropa