Evropa

Vikiliks objavio 17.000 dokumenata španskih desničarskih organizacija, lobirali širom sveta

Komentari

Autor: Tanjug

12/08/2021

-

14:11

Vikiliks objavio 17.000 dokumenata španskih desničarskih organizacija, lobirali širom sveta
Vikiliks objavio 17.000 dokumenata španskih desničarskih organizacija, lobirali širom sveta - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vikiliks je objavio 17.000 dokumenata koji pripadaju desničarskim udruženjima iz Španije - HazteOir i CitizenGO - pod zajedničkim naslovom "Mreža netolerancije", iz kojih se vidi kako se ta dva udruženja bave lobiranjem u delovima sveta, i to na vrlo visokom nivou, sa razgranatom mrežom, sve kako bi mobilisale istomišljenike da se spreči bilo kakav napredak u promovisanju LGBTQ prava, sekularizacije, kao i borbe za reproduktivna prava.


Vikiliks je objavio dokumente u saradnji sa medijima - nemačkim "Takom", italijanskim "Fato Kotidijanom", meksičkim listom "Kontralineao" i španskom "Publikom", a objavljeni su samo oni dokumenti za koje je utvrđeno da javnost ima pravo da zna, pa su izuzeti privatni razgovori, preneo je hrvatski portal Indeks.

Dokumenti predstavljaju propagandni materijal CitizenGO udruženja prema partnerima u celom svetu, interna uputstva o tome kako upravljati štetnim informacijama, razne prezentacije, a tu su i pisma upućena međunarodnim partnerima, ali i finansijske transakcije prema partnerima u svetu.

Finansirali i udruženje iz Hrvatske

U dokumentima se, između ostalog, spominje i Hrvatska, pa se vidi kako je ova španska grupa posebno proveravala hrvatski poreski sistem, kako bi mogla da finansira udruženja i pojedince.

Pre svega to se odnosi na udruženje "U ime porodice", predvodnicu dva referenduma.

U dokumentima je tako vidljiv niz finansijskih transakcija prema udruženju "U ime porodice", a osim političarke Željke Markić, spominju se i druga poznata politička imena u Hrvatskoj, poput evroparlamentarca Karla Reslera ili Nikoline Čorak iz Ministarstva ratnih veterana, pa Vice Batarela, koji su pohađali njihove konferencije i samite, navodi index.hr.

U jednoj od brošura CitizenGO-a iz 2013. godine spominje se i trošak od 17.675 dolara za menadžera kampanje u Hrvatskoj, a upravo u to vreme održan je i takozvani referendum o braku.

Komentari (0)

Evropa