Evropa

Katalonija ima novog predsednika, obećao da će tražiti referendum za nezavisnost

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

21/05/2021

-

15:19

Katalonija ima novog predsednika, obećao da će tražiti referendum za nezavisnost
Katalonija ima novog predsednika, obećao da će tražiti referendum za nezavisnost - Copyright EPA/ALBERTO ESTEVEZ

veličina teksta

Aa Aa

Umereni lider za nezavisnost Katalonije Pere Aragones, izabran je za regionalnog predsednika ove španske regije.

Aragones (38) je obećao Pokretu za nezavisnost da će tražiti da se u Kataloniji dozvoli održavanje referenduma o nezavisnosti, čemu se španska vlada žestoko protivi.

Rekao je regionalnom parlamentu da će raditi na "socijalnoj i ekonomskoj obnovi zemlje, i da će "nastaviti borbu za amnestiju i samoopredeljenje".

"Sa jedne strane, cilj je prevazilaženje kovida i izvlačenje zemlje iz krize, a sa druge napredovanje prema Katalonskoj republici", izjavio je Aragones.

Bivši predsednik Katalonije Karlos Pućdemon, nalazi se u Belgiji još od referenduma za nezavisnost koji je Madrid 2017. godine proglasio nelegalnim.

On je na svom Tviter nalogu čestitao Aragonesu.

"Kao što sam vam već rekao, stojim vam na raspolaganju. Živela slobodna Katalonija", napisao je Pućdemon.

 

 

Dogovor separatističkih stranaka

Aragonesovo imenovanje dolazi nekoliko dana nakon što je njegova levičarska stranka Eskera Republikana de Katalunja (ERC) postigla dogovor sa drugom separatističkom partijom, "Zajedno za Kataloniju", o formiranju regionalne vlade.

Tri meseca nakon februarskih izbora u kojima nije bilo pobednika koji je mogao da oformi novu vladu Katalonije, dve separatističke stranke obnovile su savezništvo nadajući se da će uspeti da formiraju kabinet.

Nakon februarskih izbora dve separatističke stranke levice - ERC i Hunts - osvojile su drugu i treću poziciju, a tesnu pobedu je odnela Socijalistička partija koja se zalaže da Katalonija ostane u sastavu Španije, prenosi Rojters.

Međutim, socijalistima nije pošlo za rukom da postignu dogovor o formiranju koalicione vlade, pa je uz većinsku podršku 83 odsto svog članstva, stranka Hunts pristala da sa Eskerom uđe u koalicioni sporazum i formiranje nove vlade.

Ovakav politički rasplet u Kataloniji predstavlja izazov za vladu u Madridu, jer su se ove dve separatističke stranke saglasile da će nastaviti da se zalažu za održavanje referenduma o nezavisnosti Katalonije, što je i Pere Aragones danas potvrdio.

Komentari (0)

Evropa