Evropa

Koncert u Gruziji protiv zakona o stranim agentima: Okupljeni prikupljaju novac za plaćanje kazni za privedene građane

Komentari

Autor: Tanjug

02/06/2024

-

22:18

Koncert u Gruziji protiv zakona o stranim agentima: Okupljeni prikupljaju novac za plaćanje kazni za privedene građane
Koncert u Gruziji protiv zakona o stranim agentima: Okupljeni prikupljaju novac za plaćanje kazni za privedene građane - Copyright Tanjug AP/Shakh Aivazov

veličina teksta

Aa Aa

Na Trgu Republike u gruzijskog prestonici Tbilisiju u toku je dobrotvorna akcija-koncert protiv zakona o stranim agentima i za ''evropsku budućnost zemlje'', na kojem se prikuplja novac za plaćanje kazni za građane privedene na prošlim skupovima, prenela je agencija RIA.

Pred početak koncerta, protestna kolona prošla je kroz ulice Tbilisija, zahtevajući da vlada odustane od zakona o stranim agentima, a među demonstrantima su bili i interno raseljeni iz Abhazije, koji su nosili transparente ''Povratak Abhazije u evropske integracije'', dodaje agencija.

Publika na koncertu na Trgu Republike drži zastave Gruzije i Evropske unije, kao i transparente sa natpisom ''Ne ruskom zakonu''.

Poslanici gruzijskog parlamenta u utorak su odlučili da ponište veto koji je na ovaj zakon stavila predsednica Salome Zurabišvili.

Prema tom zakonu, od NVO koje primaju više od 20 odsto finansiranja iz inostranstva zahtevalo bi se da se registruju kao "agenti stranog uticaja".

Vlada Gruzije tvrdi da je zakon o ''stranim agentima'' neophodan kako bi se sačuvala transparentnost i sprečilo da se zemlja uvuče u konflikt sa Moskvom.

Zurabišvili je pozvala razjedninjenu opoziciju da se zajedno suprotstavi zakonu uoči parlamentarnih izbora krajem oktobra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa