Evropa

Gruzijski premijer tvrdi da su mu iz EU pretili da će proći kao Fico

Komentari

Autor: Tanjug

23/05/2024

-

21:30

Gruzijski premijer tvrdi da su mu iz EU pretili da će proći kao Fico
Gruzijski premijer tvrdi da su mu iz EU pretili da će proći kao Fico - Copyright Tanjug AP/Kay Nietfeld/dpa via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Gruzijski premijer Irakli Kobahidze optužio je danas Evropsku uniju za zastrašivanje.

U saopštenju objavljenom na Fejsbuku, Kobahidze tvrdi da se njegova vlada suočava sa "uvredljivim ucenama" sa Zapada i navodi da je visoki zvaničnik EU nagovestio da bi mogao da se suoči sa istom sudbinom kao i slovački premijer Robert Fico, koji je upucan četiri puta ranije ovog meseca, preneo je Politiko.

"Pretnja izrečena tokom telefonskog razgovora sa evropskim komesarom bila je zapanjujuća", napisao je on. 

Prema njegovim rečima, evropski komesar je tokom razgovora naveo niz mera koje zapadni političari mogu da preduzmu nakon što Gruzija usvoji zakon o transparentnosti.

"Nabrajajući te mere, (komesar) je rekao 'pogledaj šta se desilo sa Ficom, treba da budeš veoma oprezan''', naglasio je Kobahidze.

On je, takođe, povezao atentat na slovačkog lidera, koja se dogodila 15. maja, kada je 71-godišnji osumnjičeni priznao da je delovao sam, sa obaveštajnim službama zemlje "usko povezane sa Partijom globalnog rata".

Tanjug/AP/Denes Erdos

 

Ova fraza, koja se odnosi na mračnu zaveru koja je navodno odgovorna za uvlačenje Ukrajine u sukob sa Rusijom, odražava propagandu Kremlja i koristili su je nekoliko puta političari iz vladajuće partije Gruzijski san poslednjih nedelja, naveo je Politiko.

Odgovarajući na Kobahidzeove tvrdnje, portparol Evropske komisije rekao je za briselski portal da to nije tačno. 

Uskoro se očekuje formalno negiranje, Kobahidze nije pružio nikakve dokaze koji bi potkrepili njegove jezive navode, naveo je portparol EK.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa