Evropa

Sve veći jaz između bogatih i siromašnih u Evropi: Švajcarska i Luksemburg na vrhu, Turska na dnu liste

Komentari

Autor: Euronews

05/06/2024

-

15:01

Sve veći jaz između bogatih i siromašnih u Evropi: Švajcarska i Luksemburg na vrhu, Turska na dnu liste
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nejednakost bogatstva između zemalja širom Evrope je veoma velika. U EU razlika u bogatstvu po odrasloj osobi između zemalja sa najvišim i najnižim nivoom - prelazi faktor deset.

Nejednakost se pojavila kao glavna briga među građanima EU. Prema istraživanju Eurobarometra iz 2021. godine, osiguranje jednakih mogućnosti je rangirano kao glavni prioritet za ekonomski i društveni napredak EU. Najhitnija pitanja za građane su jednake mogućnosti i pristup tržištu rada; pošteni uslovi rada; i pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti.

Credit Suisse i UBS-ov izveštaj o globalnom bogatstvu za 2023. pokazali su da je nejednakost u bogatstvu očigledna ne samo unutar zemalja, već i među nacijama širom Evrope. Izveštaj meri bogatstvo po odrasloj osobi u evropskim zemljama u srednjoj i prosečnoj vrednosti, naglašavajući ekonomske razlike.

Neto vrednost ili "bogatstvo" se definiše kao vrednost finansijske imovine plus realna imovina (uglavnom nekretnine) koju domaćinstva poseduju, minus njihovi dugovi.

Profimedia

 

Švajcarska i Luksemburg prednjače na rang listi, sa najvišim srednjim bogatstvom po odrasloj osobi od 650.737 evra, odnosno 556.458 evra, što ih čini najbogatijim zemljama u Evropi. 

Ove brojke naglašavaju finansijsku snagu ovih zemalja, što se može pripisati njihovom snažnom bankarskom sektoru, visokom nivou prihoda i povoljnoj ekonomskoj politici.

Island, Danska i Norveška takođe pokazuju izvanredne cifre bogatstva, sa prosečnim bogatstvom po odrasloj osobi od 473.210 evra (Island), 389.320 evra (Danska) i 365.943 evra (Norveška). Ove nordijske zemlje su poznate po visokom životnom standardu i kvalitetnim sistemima socijalne zaštite 

Bogatstvo po odrasloj osobi (2022)

Euronews

 

Među pet najvećih evropskih ekonomija, bogatstvo po odrasloj osobi kretalo se od 210.228 evra u Italiji do 296.519 evra u Francuskoj, a u UK 287.543 evra.

Nivo bogatstva je niži u zemljama istočne Evrope i Balkana

Nasuprot tome, nekoliko istočnoevropskih zemalja pokazuje mnogo niže nivoe bogatstva po odrasloj osobi. Na primer, Litvanija, Slovačka i Mađarska izveštavaju o bogatstvu od 66.041 evra, 58.998 evra i 56.361 evra. Ove niže brojke naglašavaju ekonomske izazove sa kojima se ove zemlje suočavaju, uključujući niže plate i manje razvijena finansijska tržišta.

Na dnu grafikona, Bosna i Hercegovina i Turska imaju najniže srednje bogatstvo po odrasloj osobi od 31.902 evra, odnosno 16.693 evra. 

U EU, bogatstvo po odraslom stanovništvu u Danskoj bilo je više od devet puta veće nego u Rumuniji, što ukazuje na značajne ekonomske razlike.

Srednje bogatstvo

Srednje bogatstvo je "verovatno značajniji pokazatelj kako tipična osoba napreduje" prema izveštaju. 

Island predvodi listu sa zapanjujućim srednjim bogatstvom od 392.396 evra po odrasloj osobi. Luksemburg sledi sa bliskih 342.559 evra. 

Belgija je takođe visoko rangirana sa srednjim bogatstvom od 237.357 evra, što ukazuje na njenu stabilnu ekonomiju i dobro raspoređeno bogatstvo među njenom populacijom. 

Sa druge strane, Turska ima najniže srednje bogatstvo po odrasloj osobi od 5.212 evra, što ilustruje značajne ekonomske izazove i nejednakosti. Druge zemlje sa niskim srednjim bogatstvom uključuju Srbiju (15.633 evra) i Bosnu i Hercegovinu (15.654 evra), što odražava tekuće ekonomske borbe i niži životni standard.

U Nemačkoj "ne cvetaju ruže"

Nemačka, na koju se često gleda kao na ekonomski moćnu, pokazuje srednje bogatstvo po odrasloj osobi od 63.376 evra, što je, iako značajno, znatno niže u poređenju sa severnoevropskim i zapadnoevropskim kolegama. 

Srednje bogatstvo po odrasloj osobi 

Euronews

 

Velika Britanija (144.183 evra) i Francuska (126.436 evra) pokazuju značajne srednje cifre bogatstva.

Podaci o srednjem bogatstvu naglašavaju različite ekonomske pejzaže u Evropi, pri čemu zemlje severne i zapadne Evrope generalno pokazuju veće srednje bogatstvo u poređenju sa svojim kolegama iz južne i istočne Evrope. 

Švajcarska: Iskrivljena raspodela bogatstva

Detaljno poređenje srednjeg i medijalnog bogatstva po odrasloj osobi u različitim evropskim zemljama, naglašava značajne razlike na nacionalnom nivou.  Na primer, u Švajcarskoj je prosečno bogatstvo po odrasloj osobi impresivnih 650.737 evra, dok je srednje bogatstvo mnogo niže i iznosi 158.930 evra. Ova ogromna razlika ukazuje na značajnu iskrivljenost u raspodeli bogatstva, gde mali deo stanovništva drži značajan deo ukupnog bogatstva zemlje.

Kako se poredi raspodela bogatstva?

Gledajući distribuciju bogatstva u evropskim zemljama, podaci pokazuju značajne varijacije u procentu odraslih koji spadaju u različite raspone bogatstva, naglašavajući ekonomske nejednakosti i razlike u finansijskoj stabilnosti među nacijama.

Nemačka, vodeća privreda u Evropi, pokazuje da samo 10 odsto njenog odraslog stanovništva ima bogatstvo ispod 10.000 dolara (9.497 evra), sa značajnih 46,1% u rasponu od 10.000 do 100.000 dolara (9.497-94.970 evra) i značajnih 40% u 100.000 - 1 milion dolara (94.970-949.700 evra).

profimedia

 

Nasuprot tome, Turska se ističe sa neverovatnih 70,6% odraslih koji poseduju manje od 10.000 dolara bogatstva, što je najveći procenat na tabeli. 

Zemlje poput Luksemburga i Švajcarske pokazuju snažno finansijsko zdravlje, sa više od polovine njihove populacije u rasponu od 100.000 do milion dolara.

Na drugom kraju spektra, istočnoevropske zemlje poput Rumunije, Bugarske i Letonije pokazuju veći procenat svoje populacije sa bogatstvom ispod 10.000 dolara, otprilike jedna od tri.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa