Zdravlje

Novo istraživanje pokazalo: Pacijentkinje koje leče žene lekari - žive duže

Komentari

Autor: Euronews

23/04/2024

-

13:24

Novo istraživanje pokazalo: Pacijentkinje koje leče žene lekari - žive duže
Novo istraživanje pokazalo: Pacijentkinje koje leče žene lekari - žive duže - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pacijenti koje leče lekarke imaju nižu stopu mortaliteta u poređenju sa pacijentima koje leče njihove muške kolege, rezultati su nove studija.

Istraživači su otkrili da je ovo posebno tačno za ženske pacijente i primetili su sličan obrazac u stopi ponovnog prijema u bolnice.

Tim je objavio svoje nalaze u naučnom časopisu Annals of Internal Medicine.

"Naši nalazi ukazuju na to da lekari i lekarke različito praktikuju medicinu, a ove razlike imaju značajan uticaj na zdravstvene ishode pacijenata", rekao je dr Jusuke Kugava, vanredni profesor na Univerzitetu Kalifornije Los Anđeles (UCLA), navodi se u saopštenju, a prenosi Euronews.

Istraživači su pregledali podatke od preko 776.000 pacijenata muškog i ženskog pola starosti 65 godina ili više, lečenih između 2016. i 2019. godine

Analizirali su smrtnost pacijenata i ponovni prijem 30 dana nakon prvog prijema u bolnicu.

Kada ih je lečila lekarka, pacijentkinje su imale stopu mortaliteta od 8,15 procenata u poređenju sa stopom od 8,38 procenata kada ih je lečio lekar.

Mada je primećena "velika i klinički značajna" razlika za pacijentkinje, autori su primetili, da "kod pacijenata muškog pola, nema značajne razlika između lekara i lekarki".

Sličan obrazac je primećen i za ponovni prijem u bolnicu sa stopom od 15,51% žena kada ih leči lekarka i 16,01% kada je lekar bio muškarac.

Potencijal za poboljšanje ishoda lečenja pacijenata širom sveta

Naučnici su rekli da su potrebna dodatna istraživanja da bi se razumeli razlozi za takvu razliku.

"Dalja istraživanja o osnovnim mehanizmima koji povezuju pol lekara sa ishodima pacijenata i zašto je korist od lečenja od strane žena lekara veća za pacijentkinje, ima potencijal da poboljša ishode lečenja pacijenata širom sveta", rekao je Kugava.

Jedna od mogućnosti je da muški lekari "mogu da potcene težinu bolesti kod pacijentkinja", što je objašnjenje u skladu sa prethodnim studijama.

Ovo pogrešno tumačenje simptoma i rizika može dovesti do lošijih ishoda lečenja za pacijentkinje nego za muške pacijente.

Druga hipoteza je da je komunikacija bolja između pacijentkinja i doktorki, odnosno da su pacijentkinje biti otvorenije za osetljivije preglede koji, na primer, uključuju privatne delove tela.

"Bolje razumevanje ove teme moglo bi dovesti do razvoja intervencija koje efikasno poboljšavaju negu pacijenata", rekao je Kugava.

"Važno je napomenuti da lekarke pružaju visokokvalitetnu negu, i stoga, više lekarki koristi pacijentima sa društvene tačke gledišta", dodao je on.

Istraživači takođe nameravaju da vide da li su rezultati isti kod mlađih pacijenata, jer je uzorak koji je proučavan fokusiran na osobe starije od 65 godina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin