Zdravlje

Novi način u lečenju tumora: Naučnici započeli rad na utvrđivanju promena u ćelijama mnogo pre pojave raka

Komentari

Autor: Tanjug

31/03/2024

-

22:28

Novi način u lečenju tumora: Naučnici započeli rad na utvrđivanju promena u ćelijama mnogo pre pojave raka
Novi način u lečenju tumora: Naučnici započeli rad na utvrđivanju promena u ćelijama mnogo pre pojave raka - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Naučnici sa nedavno otvorenog Instituta za rani rak na Univerzitetu Kembridž započeli su rad na utvrđivanju promena u ćelijama mnogo godina pre nego što se one razviju u tumore, a to istraživanje bi trebalo da pomogne u dizajniranju radikalno novih načina lečenja raka, piše Gardijan.

Institut za rani rak, koji je upravo dobio 11 miliona funti od anonimnog donatora, fokusiran je na pronalaženje načina da se uhvati u koštac sa tumorima pre nego što izazovu simptome.

Istraživanje će iskoristiti nedavna otkrića koja su pokazala da mnogi ljudi razvijaju predkancerozna stanja koja su u mirovanju tokom dugog perioda.

"Latencija za razvoj raka može trajati godinama, ponekad i deceniju ili dve, pre nego što se stanje naglo manifestuje kod pacijenata", rekla je profesorka Rebeka Ficdžerald, direktorka Instituta.

Prema njenim rečima, potreban je drugačiji pristup, koji može rano otkriti osobu koja je u riziku od raka, uz korišćenje testova koji se mogu dati velikom broju ljudi.

Sunđer koji se guta

Jedan od primera je citosunđer, sunđer na žici, koji su razvili Ficdžerald i njen tim. 

On se guta kao pilula, širi se u stomaku i zatim se povlači u jednjak prikupljajući na putu ćelije jednjaka.

One ćelije koje sadrže protein nazvan TFF3, koji se nalazi samo u prekanceroznim ćelijama, daju rano upozorenje da je pacijent u opasnosti od raka jednjaka i da ga treba nadgledati. 

Najvažnije je da se ovaj test može primeniti jednostavno i u širokom obimu.

Jedan od pristupa Instituta fokusira se na uzorke krvi.

Uzorke krvi dale su žene koje su prošle skrinin za rak jajnika i čuvane su u specijalnim skladištima, a Institut je sada promenio namenu ovih uzoraka.

"Imamo oko 200.000 takvih uzoraka i oni su zlatni rudnik", rekao je Džejmi Blandel, vođa istraživačke grupe na Institutu.

Koristeći ove uzorke, istraživači su identifikovali promene koje razlikuju one davaoce kojima je naknadno dijagnostikovan rak krvi 10 ili čak 20 godina nakon što su dali uzorke, od onih koji nisu razvili takva stanja.

"Otkrili smo da postoje jasne genetske promene u krvi osobe više od jedne decenije pre nego što počnu da pokazuju simptome leukemije", rekao je Blundel.

Prema njegovim rečima, to pokazuje da postoji niz mogućnosti koje se mogu iskoristiti da bi se intervenisalo i dali tretmani koji će smanjiti šanse za dobijanje raka.
 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin