Društvo

U Srbiji od juna dostupni inovativni lekovi među kojima je i pet protiv karcinoma dojke

Komentari

Autor: FoNet, Tanjug

19/03/2024

-

22:55

U Srbiji od juna dostupni inovativni lekovi među kojima je i pet protiv karcinoma dojke
U Srbiji od juna dostupni inovativni lekovi među kojima je i pet protiv karcinoma dojke - Copyright unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Na listi lekova Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) našli su se inovativni lekovi među kojima je i pet lekova protiv karcinoma dojke, a od juna će biti dostupni pacijentkinjama u Srbiji, rečeno je na danas na panel diskusiji "Savremena dijagnostika i tretman kancera dojke".

"Imamo dovoljno lekara i dijagnostičke opreme u domovima zdravlja, radimo i na uvođenju veštačke inteligencije u skrininge, u cilju ranog otkrivanja raka", rekao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Ferenc Vicko, saopštio je Fond B92.

Direktorka Sektora za ugovaranje zdravstvene zaštite, medicinske poslove i procenu novih tehnologija RFZO Mirjana Uzunović Mako navela je da će usvajanjem nove liste ženama u Srbiji biti dostupni najsavremeniji lekovi i terapije, među kojima je i lek za trostruko negativan karicinom dojke na listi, što znači da su pokrivene sve faze bolesti. 

U 2021. godini registrovano je 4.447 žena obolelo od raka dojke, a 1.765 žena umrlo je od te bolesti, dodala je ona.

Veći budžet za inovativne lekove za više od 200 miliona evra

Ministar trgovine Tomislav Momirović izjavio je nedavno da se intenzivno priprema državna administraciju za uvećanja budžeta za inovativne lekove za više od 200 miliona evra u naredne tri godine.

"Intenzivno radimo kako bi državnu administraciju na najbolji mogući način pripremili za povećan obim posla koji će biti posledica uvećanja budžeta za inovativne lekove za više od 200 miliona evra u naredne tri godine, kako je najavio predsednik  Srbije Aleksandar Vučić u sklopu programa Srbija 2027", rekao je Momirović nakon današnje sednice Nacionalnog koordinacionog tela za trgovinu (NKTOT) u Vladi Srbije, saopštilo je ministarstvo.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Kaže da se kroz NKTOT zajedno sa Agencijom za lekove i medicinska sredstva Srbije i predstavnicima privatnog sektora, kroz prisustvo Američke privredne komore i Saveta stranih investitora, intenzivno radi kako bi se državna administracija na najbolji mogući način pripremilia za povećan obim posla koji će biti posledica uvećanja budžeta za inovativne lekove za više od 200 miliona evra u naredne tri godine.

Ministar Momirović je dodao da je privatni sektor kroz Američku privrednu komoru u Srbiji, Savet stranih investitora i Privrednu komoru Srbije locirao, pre svega, administrativne poteškoće sa kojima se suočava Agencije za lekove i medicinska sredstva.

"Današnji sastanak predstavljao je nastavak razgovora na temu unapređenja administrativnih postupaka Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) u oblasti registracije lekova, obnove registracije i varijacija registracije. Mi smo tu da kroz Nacionalno koordinaciono telo za trgovinu budemo podrška privredi i olakšamo poslovanje u Srbiji, a u prethodnih godinu dana, vidimo značajne pomake u pravcu efikasnijeg i bržeg rada državne administracije kako bi građanima bili dostupni inovativni lekovi i terapije", naveo je Momirović.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija