Društvo

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke: Kada se otkrije na vreme, bolest je izlečiva u više od 90 slučajeva

Komentari

Autor: Fonet

18/03/2024

-

11:30

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke: Kada se otkrije na vreme, bolest je izlečiva u više od 90 slučajeva
Nacionalni dan borbe protiv raka dojke: Kada se otkrije na vreme, bolest je izlečiva u više od 90 slučajeva - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je, povodom 20. marta Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, da se od 2016. do 2021. godine u Srbije prosečno godišnje registruje 4.480 novoobolelih žena od ove vrste tumora, a u proseku su godišnje u tom periodu od ove vrste raka umrle 1.722 žene.

Prema podacima Batuta, u Srbiji je 2021. godine registrovano 4.447 novoobolelih i 1.765 umrlih žena od raka dojke.

Rak dojke je najčešće dijagnostikovano maligno oboljenje kod žena širom sveta i predstavlja najčešći maligni tumor u obolevanju i umiranju kod žena u Srbiji.

Kada se otkrije na vreme, rak dojke je izlečiv u više od 90 slučajeva, lečenje je kraće i efikasnije, a kvalitet života obolelih i lečenih žena znatno bolji.

Prema poslednjim dostupnim podacima Svetske zdravstvene organizacije i procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka za 2022. godinu, u svetu je registrovano oko 2.297.000 novoobolelih žena svih uzrasta od karcinoma dojke, dok je oko 666.000 žena umrlo od ove bolesti.

Žene u Srbiji se, prema procenama Globalne inicijative za rak dojke Svetske zdravstvene organizacije (WHO Global Breast Cancer Initiative), nalaze u srednjem riziku od obolevanja i visokom riziku od umiranja od ove maligne lokalizacije.

U proteklih pet godina, uprkos varijacijama u stopama incidencije i mortaliteta, registruje se blago smanjenje stopa obolevanja i umiranja od raka dojke kod žena, navodi Batut.

Rak dojke se češće javlja u uzrastu posle 40. godine, ali najviše uzrasno-specifične stope obolevanja su u proseku registrovane u uzrastu od 65. do 74. godine.

U slučaju umiranja registrovane stope mortaliteta proporcionalno rastu počev od 45. godine i najviše su u uzrastu 75 i više godina.

Organizovani skrining raka dojke se u Srbiji sprovodi od decembra 2012. godine i do sada je u program uključeno 40 opština, uz dodatno angažovanje mobilnih mamografa na terenu, da bi skrining mamografija postala dostupna što većem broju žena.

Rad mobilnog mamografa u okviru kampanje "Hajde da imamo vremena za pregled" sprovode zajedno Institut za javno zdravlje Srbije, Ministarstvo zdravlja i Republički fond za zdravstveno osiguranje, uz podršku Fonda B92 i kompanije Grand kafa.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija