Zdravlje

Održana "Trka za ozdravljenje" posvećena borbi protiv raka dojke: Podizanje svesti o značaju ranog otkrivanja bolesti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/09/2023

-

09:50

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji se svake godine otkrije približno 4.600 slučajeva nekog oblika raka dojke, što znači da je reč o najučestalijoj malignoj bolesti kod žena. Nažalost, poražavajuće brojke o smrtnosti žena od ove bolesti svrstavaju Srbiju u sam vrh liste evropskih zemalja. 

"Trka za ozdravljenje" (Race for the Cure) i ove godine održana je na Adi Ciganliji i okupila je veliki broj stručnjaka, predstavnika pacijenata, poznatih ličnosti i sportista koji su svojim učešćem u ovoj manifestaciji podsetili na značaj preventivnih pregleda i brige o sopstvenom zdravlju. 

Koordinatorka "Trke za ozdravljenje" i sekretarka Udruženja "Evropa Dona Srbija" Jasmina Lukić za Euronews Srbija kaže da je cilj ove trke podizanje svesti žena o važnosti prevencije i ranog otkrivanja, ali i pružanje podrške onima koje sada vode svoju najvažniju bitku.

"Stalno radimo sa stručnjacima i stalno je važno da govorimo o važnosti ranog otkrivanja raka dojke, o odlasku jednom godišnje kod lekara na preventivni pregled, jer na taj način čuvamo naše zdravlje. Ukoliko se nešto otkrije u tih godinu dana, onda je proces lečenja mnogo lakši i za pacijenta, ali i za lekare", kaže Lukić. 

Euronews

Jasmina Lukić

Naša sagovornica ističe da je jedna od najvažnijih aktivnosti Udruženja "Evropa Dona Srbija" zalaganje za poboljšanje kvaliteta lečenja žena.

"Borimo se da se savremeni lekovi, odmah nakon registracije, uvedu na listu lekova Fonda za zdravstveno osiguranje i da ih pacijentkinje dobijaju o trošku Fonda", ističe predsednica Udruženja.

Ona podseća da će sva sredstava uplaćena za kotizaciju za trku "Race for the Cure" biti usmerena se na akciju koja se zove "Pink poklon pažnje". Počev od marta iduće godine Udruženje će ženama koje se nalaze na onkološkom lečenju raka dojke pri kliničkim centrima i onkološkim dispanzerima poklanjati posebne pakete. 

"Darujemo im preparate za negu kože, suplemente, jer znamo da imunitet tokom terapije pada. Tu je i brošura o prevenciji limfedema ruke, napravljena tako da svako može da je razume u slici i reči. Tu je i loptica za vežbu ruke i još neke potrepštine za žene dok se nalaze u bolnici", kaže Lukić. 

"Svaka podrška, bilo da je ona iskustvena, bilo psihološka, koja jako nedostaje ili ovaj mali znak pažnje, ženama na putu izlečenja puno znači", zaključuje naša sagovornica.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin