Društvo

Škodrić: Više od 200 milona evra za inovativne lekove i retke bolesti

Komentari

Autor: Tanjug

24/01/2024

-

09:55

Škodrić: Više od 200 milona evra za inovativne lekove i retke bolesti
Ilustracija - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić izjavila je danas da će država u okviru programa "Skok u budućnost - Srbija Expo 2027" uložiti više od 200 miliona evra za inovativne lekove i retke bolesti, kao i da će se u naredna dva, tri meseca obići porodilišta širom Srbije radi njihove modernizacije.

Škodrić je za TV Pink rekla da će se u toku naredna tri meseca obići sva porodilišta, analiziraće se njihova infrastruktura i na osnovu rezultata te analize napraviće se redosled renoviranja.

Ona je podsetila da se završavaju potpuno nova porodilišta u Leskovcu, Vranju i Prokuplju, kao i da je država ranije renovirala neka porodilišta.

"U Ćupriji je renovirano 2016. godine, u Aranđelovcu je završeno prošle godine zajedno sa bolnicom, a u Smederevskoj Palanci završeno je 2018. godine", kazala je Škodrić.

Istakla je da je državni interes da se svaka beba rodi u svom mestu, odnosno u svom gradu, ukoliko porođaj nije komplikovan, kao i da se stvore savremeni uslovi za porođaj.

"To znači da će svaka trudnica tokom porođaja imati svoj boks u porođajnoj sali, a nakon toga će postojati roditeljska soba sa kupatilom. U njoj će porodilja pored sebe imati blisku osobu koja je tu 24 sata pored nje, tako da će moći da joj doda čašu vode, promeni pelene, namesti jastuk i sve ostalo što je potrebno", rekla je Škodrić.

Kako je navela, sve to je nemoguće očekivati od medicinskih sestara.

"Nigde u svetu ne postoji toliko medicinskih sestara i svuda i u razvijenim zemljama to je rešeno na ovakav način", kazala je Škodrić.

Istakla je da je ovo jedan od načina da se sprečo akušersko nasilje i neljubaznost osoblja, kao i da je potrebno raditi na međusobnoj komunikaciji.

"Istraživanje je pokazalo da je jako loša ili uopšte ne postoji komunikacija između zdravstvenog osoblja i pacijenata, što na kraju dovodi do ovog oblika nasilja", zaključila je Škodrić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija