Društvo

RFZO unapredio dostupnost savremene terapije: U zadnjih šest godina 80 inovativnih lekova stavljeno na pozitivnu listu

Komentari

Autor: Tanjug

21/09/2023

-

12:31

RFZO unapredio dostupnost savremene terapije: U zadnjih šest godina 80 inovativnih lekova stavljeno na pozitivnu listu
RFZO unapredio dostupnost savremene terapije: U zadnjih šest godina 80 inovativnih lekova stavljeno na pozitivnu listu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Republički fond za zdravstveno osiguranje saopštio je danas da je poslednjih nekoliko godina značajno unapredio dostupnost inovativnih lekova višestrukim povećanjem budžeta za ovu vrstu terapija i stavljanjem novih inovativnih lekova na listu lekova, čime je velikom broju pacijenata omogućeno kvalitetnije lečenje. 

U saopštenju se navodi da je, za poslednjih šest godina, od 2017. do danas, na listu lekova stavljeno 80 inovativnih lekova za različita oboljenja (onkološka i hematološka oboljenja, multiplu sklerozu, psorijazu, hepatitis C, srčanu insuficijenciju, dijabetes), od čega samo prošle godine njih 26.  

Poređenja radi, za osam godina u periodu od 2007. do 2015. godine, na listu lekova stavljen je svega 21 inovativni lek.  Do 2007. godine nema transparentnih podataka, jer je prva lista doneta avgusta 2004. godine.

Za stavljanje novih inovativnih lekova na listu lekova od 2017. do 2019. godine obezbeđeno je, kako je navedeno, oko 1,4 milijarde dinara, dok je za stavljanje novih inovativnih lekova u 2020. godini opredeljeno oko 2,8 milijardi dinara, a za 26 novih inovativnih lekova u 2022. godini opredeljeno je rekordnih oko 5,8 milijardi dinara.  

U saopštenju se navodi da stavljanje inovativnih lekova na listu lekova nije jednokratno ulaganje, već se sredstva za terapije obezbeđuju svake godine. 

Samo u 2022. godini za inovativne lekove za pacijente koji već primaju inovativnu terapiju, izdvojene su oko 23 milijarde dinara, a do 2017. godine u proseku se izdvajalo oko 6 milijardi dinara godišnje. 

U 2023. godini vrednost inovativnih lekova iznosiće oko 30 milijardi dinara, što je za 7 milijardi više nego prošle godine, a čak pet puta više nego što se izdvajalo pre 6-7 godina, navodi RFZO.

Lista inovativnih lekova proširivana je kontinuirano od 2018. godine, čak i za vreme pandemije kovida, a do kraja 2023. godine će biti i nova lista lekova koja je trenutno u pripremi. 

Osim toga, navodi se, ove godine omogućena je of lejbl primena lekova čime je dozvoljeno da se o trošku RFZO jednim lekom leče i bolesti za koje on nije registrovan, a u praksi se pokazao kao efikasan i bezbedan za indikacije za koje nije registrovan, što je povećalo broj terapijskih opcija za različite bolesti i za šta je utrošeno dodatnih pet milijardi dinara. 

RFZO, navodi se, kontinuirano ulaže sva dodatna sredstva u inovativne lekove i metode.  




 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija