Društvo

Škodrić: Prekretnica u lečenju dijabetesa, na listi lekovi koji usporavaju komplikacije bolesti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/02/2022

-

09:18

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) usvojio je novu listu lekova na koju je stavljeno 26 inovativnih medikamenata. To su najsavremeniji lekovi za lečenje malignih bolesti, dijabetesa, hepatitisa C, multiple skleroze. Najsavremenija terapija biće dostupna od maja. Za nabavku najsavremenijjih lekova uloženo je 53 miliona evra.

Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić kaže da je ulaganje od 53 miliona evra za inovativne lekove najveće do sada, da se na listi nalazi terapija koja predstavlja revoluciju u lečenju teških bolesti- malignih i nemalignih. 

Ona je za Euronews Srbija navela da se na listi našao lek za karcinom debelog creva koji predstavlja prvu liniju terapije. Do sada su pacijenti imali lekove za drugu liniju terapije, a to znači da su medikament dobijali samo oni kod kojih je uznapredovao stadijum bolesti.

"Sada će pacijenti u početnom stadijumu bolesti moći da dobiju terapiju, što će značiti izlečenje za većinu njih", navela je ona i dodala da su o trošku države terapiju dobile pacijentkinje sa karcinomom dojke, koje do sada nisu primale savremenu terapiju.

Karcinom štitaste žlezde danas se leči radioaktivnoim jodom, ali je bila grupa pacijenata koji su rezistentni na tu terapiju, a sada su i oni dobili lekove.

Novom listom lekova obradovani su i pacijenti sa karcinomom jajnika koji su dobili terapiju prve linije. To znači da će savremenu terapiju dobiti u početnom stadijumu bolesti.

"Mnogi maligni tumori sada u potpunosti zaokruženi, dobili su i prvu i drugu liniju terapije. U svim fazama bolesti i svi pacijenti će moći da dobiju terapiju ukoliko ispunjavaju kriterijume struke", navela je Škodrić.

Terapija individualna

Dodaje da je karakteristika inovativnih lekova da je terapija individualna, da lekovi različito deluju kod određenih pacijenata.

Pixabay

 

"Ukoliko analize, koje se rade pre dobijanja inovativne terapije, pokažu da pacijent neće reagovati, da neće biti osetljiv na terapiju onda je nema smisla davati", pojasnila je ona.

Ističe da lista predstavlja i prekretnicu u lečenju dijabetesa, jer se sa ovom terapijom maksimalno usporava razvoj komplikacija.

"Problem kod dijabetičara je što se vremenom razvijaju kardiovaskularne, srčane, bubrežne komplikacije. Od ovih komplikacija pacijenti najčešće umiru. Sa novim lekovima se komplikacije maksimalno smanjuju. Mi smo na listu stavili četiri nova leka - dva u obliku tableta i dva koja se daju subkutano", navela je ona.

I pacijenti sa multipla sklerozom (MS) dobili su novu terapiju i to lek koji je registrovan 2020. godine.

Za pacijente sa hepatitisom C savremena teraopija biće zamenjena još savremenijom. 

"Nakon što je RFZO usvojio listu, ide usvajanje od strane Vlade Srbije, potom se sprovodi nabavka tako da će ovi lekovi biti dostupni u maju mesecu u bolnicama, apotekama. Za dijabetes i srčanu insuficijeciju lekovi se izdaju na recept i građani će u apotekama o trošku države moći da ih podignu. Nema participacije za ove lekove. Za srčanu insuficiju jedini lek koji postoji stavljen je na listu. Kod kovida mnogi građani imaju posledice na srcu, imaju pogoršanje dijabetesa, a kod nekih se nakon kovid infekcije razvije dijabetes", rekla je ona.

Vakcina protiv HPV-a

O troški RFZO obezbeđena je i vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV) i ona će zajedno sa ostalim lekovima biti dostupna u maju. Tu vakcinu mogu da koriste dečaci i devojčice stariji od devet godina.

Tanjug/Zoran Žestić

Sanja Radojević Škodrić

"Najbolje je da je prime od 12 do 14 godine, pre seksualnog odnosa. Srbija je uvela devetovalentnu vakcinu. Svi koji je prime zaštićeni su od karcinoma grlića materice, a dečaci od karcinoma penisa", navela je ona.

Upitana koliko znači odobrenje Svetske zdravstvene organizacije da Srbija može da proizvodi RNK vakcinu protiv virusa korona, ona je navela da je svaka proizvodnja vakcine je značajna za državu. 

"Nemaju sve države proizvodnju vakcine. Kada smo započeli proizvodnju prošle godine to je bio revolucionarni potez. Međutim, za to morate da imate struku, finansijska sredstva i partnerstvo sa drugim državama. Proces tehnologije se sve više modernizuje. Proizvodnja svake vakcine je važna jer nema mnogo proizvođača u svetu. Njihova politika je da obezbede sopstveno tržište, tržište velikih zemalja, pa sve ostale. U vanrednim, a često i redovnim situacijama, to može da izaziva nestašice. Kada samostalno proizvodite obezbedjujete sopstveno tržište", zaključila je ona.

Komentari (0)

Srbija