Društvo

RFZO uvažio preporuku Zaštitnika građana: Estradiol na listi lekova koji se izdaju na teret osiguranja

Komentari

Autor: Tanjug

28/01/2022

-

18:03

RFZO uvažio preporuku Zaštitnika građana: Estradiol na listi lekova koji se izdaju na teret osiguranja
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Republički fond za zdravstveno osiguranje je, po preporuci Zaštitnika građana, na listu lekova koji se izdaju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja uvrstio lekove za podizanje nivoa estrogena koji su neophodni za očuvanje zdravlja trans žena i drugih žena koje imaju nizak nivo estradiola.

Zaštitnik građana je, kako se navodi u njegovom saopštenju, posle saznanja da od 2012. godine nije u prometu lek za održavanje hormonskog statusa ove tri kategorije žena u julu 2019. godine po sopstvenoj inicijativi zatražio od RFZO da obezbedi uslove da se na listu lekova koji se izdaju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja uvrste lekovi za podizanje nivoa estrogena estradiol amp. 10 mg i estradiol valerat tbl. 2 mg.

Centralna komisija za lekove je krajem decembra 2021. godine obavestila Zaštitnika građana da su nadležni organi u potpunosti postupili u skladu sa dobijenim mišljenjem sa preporukama, odnosno da je ta komisija donela odluku da se na Listu D Liste lekova stave estradiol amp. 10 mg i estradiol valerat tbl. 2 mg za indikaciju predloženu od strane Republičke stručne komisije za transrodna stanja.

Upravni odbor RFZO usvojio je odluku o stavljanju lekova estradiol amp. 10 mg i estradiol valerat tbl. 2 mg na Listu D Liste lekova, odnosno doneo Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o Listi lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja kojim su, pored pored ostalih lekova na Listu D liste lekova stavljena i ova dva leka, navela je Centralna komisija za lekove.

RFZO je 24. novembra 2021. godine dostavio Ministarstvu zdravlja navedeni pravilnik radi sprovođenja procedure dobijanja saglasnosti Vlade Republike Srbije, navodi još Centralna komisija za lekove, prenosi se u saopštenju Zaštitnika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija