Društvo

Direktorka RFZO: HPV vakcina biće dostupna u aprilu za uzrast od devet do 19 godina

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/01/2022

-

10:00

Direktorka RFZO: HPV vakcina biće dostupna u aprilu za uzrast od devet do 19 godina
Direktorka RFZO: HPV vakcina biće dostupna u aprilu za uzrast od devet do 19 godina - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić saopštila je danas da će vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV) o trošku države biti dostupna građanima Srbije u aprilu. Ona je istakla da se radi o najnovijoj devetovalentnoj vakcini, navodi se u saopštenju RFZO.

Vakcina će biti dostupna devojčicama i dečacima od devet do 19 godina. Lekari kažu da je najidealniji period za mlade da prime vakcinu između 12 i 14 godina, i to pre prvog seksualnog odnosa.

Vest o besplatnoj vakcini obradovala je mnoge, posebno ako se zna da je Srbija druga u Evropi po smrtnosti od raka grlića materice, a četvrta po oboljevanju. HPV je najčešći uzročnik karcinoma genitalnih organa kod žena i muškaraca.

Vakcina se već 13 godina primenjuje u većini država i pokazalo se da je jedna od najbezbednijih, tvrde proizvođači.

U Australiji, gde je pre 10 godina uvedena vakcinacija, drastično su smanjene  HPV infekcije. Skandinavske zemlje vakcinišu devojčice i dečake već u sedmom razredu. Međutim, različita su iskustva kada počinje vakcinacija - ima zemalja koje počinju veoma rano, sa devet godina.

Da bi vakcinisali svoju decu u Srbiji su roditelji do sada morali da kupuju HPV vakcinu. Novi Sad je jedini grad u Srbiji u kojem je već drugu godinu zaredom vakcina besplatna za devojčice uzrasta od 12 do 18 godina. Prošle godine vakcinisali su 570 devojčica protiv HPV-a, najčešćeg uzročnika raka grlića materice.

Besplatne vakcine obezbedio je pilot projekat lekara iz Instituta za javno zdravlje, odnosno njihova ideja da umesto za promotivne flajere, od resornog ministarstva zatraže novac za vakcine.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija