Zdravlje

Škodrić: Od marta vakcina protiv HPV dostupna mladima o trošku RFZO

Komentari

Autor: Tanjug

05/01/2022

-

17:02

Škodrić: Od marta vakcina protiv HPV dostupna mladima o trošku RFZO
Škodrić: Od marta vakcina protiv HPV dostupna mladima o trošku RFZO - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV) o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) biće od marta dostupna mladima od devet do 19 godina, najavila je direktorka Fonda Sanja Radojević Škodrić, dodajući da je veliko interesovanje mladih za tu vakcinu.

"Za razliku od otpora na početku, sada je veliko interesovanje mladih. Spremili smo se za podizanje svesti, roditelja i dece, ali objava da se uvodi vakcinacija dece HPV vakcinom o trošku države je, zaista, odjeknula neočekivano dobro", rekla je Škodrić za Tanjug.

Ona je pojasnila da je najidealniji period za mlade da prime vakcinu između 12 i 14 godina, i to pre prvog seksualnog odnosa.

"Ukoliko se vakcina primi pre prvog seksualnog odnosa, zaštita je 100 odsto, a Svetska zdravstvena organizacije prošle godine izašla je sa podatkom da će se ti tumori iskoreniti do 2030. ukoliko se u 90 odsto zemalja sveta obezbedi vakcina", rekla je Škodrić.

Vakcine protiv korone prilagodiće se novim sojevima

Inače, vakcina se već 13 godina primenjuje u većini država i pokazalo se da je jedna od najbezbednijih. Kada je reč o vakcinama protiv koronavirusa, Škodrić kaže da će vakcine proizvedene u domaćoj fabrici biti prilagođene novim sojevima, kako se budu otkrivali.

"Vidimo da pandemija donosi brze promene, da se menjaju sojevi i da se vakcine i lekovi menjaju. Tu je značajno kada imate domaću proizvodnju, što ćete inovativne vakcine i lekove dobiti u što kraćem roku", rekla je Škodrić.

Dodala je da je posebno ponosna na izgradnju domaće fabrike vakcina, jer, kako kaže, "veliki proizvođači ne biraju tako lako ko će im biti partner i kriterijumi su im jako strogi". Škodrić je navela i da je Fond od početka pandemije radio na nabavci inovativnih lekova za kovid 19, ali i svih ostalih potrebnih hroničnim pacijentima.

Tanjug/AP/Panagiotis Balaskas

 

"Od hlorokina u martu, krvne plazme koja je bila efikasna terapija, a mi je uveli pre SAD, remdesivira, regenerona i bamlanivimaba. Sada najnoviji antivirusni lekovi, monupiravir, i čekamo pakslovid - dva izuzetno važna leka", rekla je Škodrić.

Podseća i na to da Srbija nijednog trenutka nije imala problem sa testovima, poput drugih zemalja u kojima je bilo "falš testova".

"Zahvaljujući našim političkim vezama, pre svega predsednika Vučića, uspeli smo da prevaziđemo sve te izazove. Srbija je jedina zemlja koja je u svakom momentu i među prvima imala lekove i to one i sa istoka i sa zapada", kazala je ona.

Dodaje i da "redovno" zdravstvo, pored borbe za lekove protiv korone, nije stalo nijednog trenutka.

"Sve vreme smo nabavljali lekove, nijedne nestašice ni za jednu bolest nije bilo. Nijedna komisija nije stala, jer smo organizovali onlajn sednice i svakog momenta smo imali sve lekove, zbog naših finansijskih mogućnosti, i zbog ljudi koji nijednog trenutka nisu stali sa radom", rekla je Škodrić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin