Društvo

Četiri leka za dijabetičare, HPV vakcina i inovativni lekovi za maligna oboljenja - kako i kada do savremene terapije

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

23/02/2022

-

13:24

Četiri leka za dijabetičare, HPV vakcina i inovativni lekovi za maligna oboljenja - kako i kada do savremene terapije
Četiri leka za dijabetičare, HPV vakcina i inovativni lekovi za maligna oboljenja - kako i kada do savremene terapije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na novoj listi lekova, koju je usvojio Republički fonda za zdravstveno osiguranje, našlo se 26 inovativnih lekova, koji će biti dostupni pacijentima od maja. Da bi lekovi stigli u bolnice i apoteke potrebna su još dva koraka - da listu usvoji Vlada Srbije, ali i da se sprovede postupak nabavke.

Na novoj listi lekova se nalaze najsavremeniji medikamenti za maligna, ali i hronična oboljenja. Novine u terapiji čekaju onkološke pacijente i to obolele sa karcinomom bubrega, debelog creva, dojke, jajnika, štitaste žlezde, kao i obolele od hronične limfocitne leukemije.

Savremenu terapiju dobiće i pacijenti koje muče hronične bolesti - dijabestes, multipla skleroza (MS), srčana insuficijencija, hepatitis C, hemofilija.

Iz RFZO kažu da je ovo do sada najveće ulaganje od kada su uvedeni inovativni lekovi u terapiju i da je uloženo 53 miliona evra.

"Listu je usvojio Upravni odbor RFZO, potrebno je da je usvaji Vlada Srbije i onda ide proces nabavke. Procena je da za to treba oko tri meseca, tako da će lekovi u maju da se nađu u bolnicama i apotekama", kaže za Euronews Srbija direktorka RFZO dr Sanja Radojević Škodrić.

Pojašnjava da lekovi za dijabetes i srčanu insuficijenciju idu na recept i oni će se naći u apotekama, te da pacijenti za njih neće plaćati učešće (participaciju), biće potpuno o trošku države. Kako kaže nastojali su da "zaokruže lečenje pacijenata" koji boluju od određenih bolesti i da je cilj uvođenja inovativne terapije da se maligna bolest prevede u hroničnu, a da kod hronične bolesti dovede do izlečenja.

Četiri leka za dijabetičare

Nova lista obradovala je posebno 770.000 pacijenata koji boluju od dijabetesa. Na pozitivnu listu uvedena su četiri nova leka.

Predsednik Dijabetološkog saveza Srbije Aleksandar Opačić kaže da se "raduju novoj listi", ali da će ipak sačekati da ona bude i zvanično usvojena, da se vidi koji su lekovi na njoj i pod kojim uslovima će osobe sa dijabetesom moći da ih dobiju o trošku RFZO.

profimedia

 

"Uvođenje inovativne terapije za lečenje dijabetesa su bili zahteva Dijabetološkog saveza Srbije i za to smo se borili godinama. Ukoliko se osvrnemo na rad naših lekara, mi ne kaskamo za razvijenim zemljama jer naši stručnjaci u oblasti endokrinologije važe za najbolje u Evropi. Nadamo se da ćemo sada da se približimo razvijenim zemljama i po terapiji, kada se pojavi nova lista. Vesti svakako raduju, ali ćemo moći više da kažemo o listi kada bude javno objavljena, kada vidimo koja inovativna terapija i pod kojim uslovima će biti dostupna", naveo je on.

Inovativna terapija uvedena je i za zaražene hepatitisom C. Proširena je lista indikacija, tako da će veći broj pacijenata moći da primi savremenu terapiju.

Lečenje hepatitisa

Ivana Dragojević, iz Udruženja pacijenata sa bolestima jetre - HRONOS kaže da je ovo lepa vest, da će "drastično biti povećan broj pacijenata koji su na terapiji". 

"Dramatično će biti povećan broj lečenih pacijenata. To je ono na čemu smo radili dugo i konačno će to da se dogodi. U maju će prvi pacijenti početi da dobijaju terapije", navela je Dragojević za Euronews Srbija.

Dodaje da je zamenjena terapija i da su sada uvedeni "pangenotipski lekovi". A šta to znači za pacijente?

"Pangenotipski lek znači da može da ga prima pacijent bez obzira koji genotip virusa ima. Nekada je to bilo da na osnovu genotipa dobijete određeni lek. Sada je to zamenjeno pangenotipskim lekom i to znači da bilo koji genotip virusa može da primi taj lek. To je najsavremenija terapija  za hepatitis. Kriterijumi su relaksirani i dramatično će biti povećan broj lečenih pacijenata", naglasila je ona.

profimedia

 

Ne zna se precizan broj pacijenata koji imaju hepatitis C. Mnogi i ne znaju da su zaraženi. Napravljena je procena na osnovu zemalja u regioni po kojoj u Srbiji hepatitis C ima 70.000 do 80.000 ljudi.

Od maja i HPV vakcina

O trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje biće nabavljena i vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV) za devojčice i dečake starije od devet godina. Vakcina će biti dostupna od maja.

Lekari kažu da je najidealniji period za mlade da prime vakcinu između 12 i 14 godina, i to pre prvog seksualnog odnosa.

Vest o besplatnoj vakcini obradovala je mnoge, posebno ako se zna da je Srbija druga u Evropi po smrtnosti od raka grlića materice, a četvrta po oboljevanju. HPV je najčešći uzročnik karcinoma genitalnih organa kod žena i muškaraca.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija