Društvo

Prvi lek za lečenje kovida krajem ove ili početkom naredne godine stiže u Srbiju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/11/2021

-

10:33

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Krajem ove i početkom naredne godine može se očekivati da u Srbiju stigne prvi antivirusni lek za lečenje kovida-19, "molnupiravir" koji proizvodi kompanija Merk Šarp i Dohme (MSD), kaže za Euronews Srbija direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova INOVIA Bojan Trkulja.

On je naveo da je taj lek dobio prvu regulatornu dozvolu u Velikoj Britaniji, da se početkom decembra očekuje da dobije u SAD, a onda krajem godine ili početkom naredne i od srpske Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS).

"Kod nas nijedan lek ne može da se pojavi ako nema dozvolu na matičnom tržištu, odnosno u zemljama, koje imaju visok regulatorni oblik kao što su SAD i EU", rekao je Trkulja.

Kada je u pitanju borba sa virusom korona smatra da je odlična vest što je Srbija nabavlja antivirusne lekove i što je najpre potpisala ugovor o nabavci "molnupiravira" u oktobru prošle godine, a sada i ugovor za eksperimentalni lek kompanije Fajzer.

Rasterećenje za zadravstveni sistem

"Oba leka su vrlo efikasni u sprečavanju najtežih oblika bolesti. Daju se oralno, što je veoma važno da se rastereti zdravstveni sistem. To znači da pacijenti kod kojih je dijagnostikovan kovid sede kod kuće i piju terapiju pet dana. Rezultati su odlični jer se izbegavaju teška stanja i smrtni ishodi", naveo je on.

Jedina razlika između ova dva leka je što se Fajzerov lek daje u kombinaciji sa jednim starim antivirusnim lekom te je zbog toga i efikasnost veća.

I jedan i drugi lek se daju kod pacijenata koji bi mogli da razviju težu formu bolesti, a to su stariji, imunokompromitovani pacijenti, osobe sa dijabetesom, gojazni. 

"I jedan i drugi lek se daju u prvih pet dana, a za Fajzer je najbolje da se primi u prva tri dana", rekao je Trkulja i dodao da je kompanija Fajzer za svoj lek  ove nedelje podnela zahtev za dozvolu u SAD.

To znači da će razmatranje za odobrenje biti krajem decembra, početkom januara, a tek nakon toga se može očekivati da dobije "zeleno svetlo" i regulatornog tela u Srbiji.

Osim ova dva leka, Trkulja kaže da se razvija još lekova, da je švajcarski ROŠ u fazi ispitivanja za još jedan lek, ali da on u drugoj fazi nije pokazao traženu efikasnost.

Ističe da će medicina sigurno "sustići ovu bolest", ali da ne treba da se čekaju lekovi već da se vakcinišemo.

Ukazao je da pandemija neće prestati dok se ne dese dve stvari - da Srbija ima 80 odsto vakcinisanih ili da to imaju zemlje u našem okruženju.

"Bugarska i Rumunija imaju mali broj vakcinisanih, što znači da od nas zavisi. Mi moramo da se vakcinišemo", naveo je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija