Društvo

Trkulja: Dolazak na pozitivnu listu čeka 60 inovativnih lekova, pregovaramo sa RFZO da budu dostupni za dve, tri godine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/09/2022

-

12:08

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ove godine na pozitivnoj listi lekova Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje našlo se 26 inovativnih terapija, što je najveći proširenje u kalendarskoj godini, kaže direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova INOVIA Bojan Trkulja i dodaje još 60 inovativnih lekova čeka dolazak na listu, da su u toku pregovori sa RFZO da i ta terapija bude dostupna pacijentima naredne dve do tri godine.

On je za Euronews Srbija naveo da ovogodišnje proširenje liste sa 26 inovativnih lekova nije bilo "ad hok", da je to deo šireg plana koji je donesen 2019. godine.

"To je sistemsko investiranje u prava pacijenata, proširenje dostupnosti inovatne terapije. Razgovarali smo 2019. godine sa RFZO, Ministarstvom finansija da dostupnost inovativnih lekova nije na nivou na kom bi trebala da bude. Još 60 inovativnih terapija čeka dolazak na listu. U procesu smo dogovora sa RFZO kako u naredne dve, tri godine sve te lekove da učinimo dostupnih pacijentima. Ima još posla", rekao je Trkulja.

On je naveo da su poslednjih godina ostvareni "sjajni rezultati", da je puno lekova stavljeno na pozitivnu listu, te da je to razlog za optimizam, s obzirom na to da se od predviđenog plana dinamike stavljanja savremene terapije na listu nije odustalo ni tokom pandemije.

"Imam poverenje u državne institucije da ćemo nastaviti sa ulaganjem u inovativne lekove i da ćemo za dve, tri godine moći da kažemo da smo na nivou zemalja ovakve veličine, ekonomske moći sa kojima se poredimo", dodao je on.

"Inovativni lekovi najbolje što medicina može da pruži"

Trkulja objašnjava da su inovativni lekovi najbolje što medicina može da pruži u ovom momentu, ali da nisu svemogući. Dodaje da oni predstavljaju samo jedan deo slagalice od prevencije, preko rane dijagnostike, lečenja koji pravovremenim uključivanjem  inovativne terapije daju dobre rezultate.

Euronews/Printscreen

 

"Za neke bolesti to je razlika između života i smrti, kod nekih pacijenata značajno produžava život, kod nekih poboljšava kvalitet života", naveo je Trkulja.

Nedavno je sprovedeno istraživanje i kakav je stav pacijenata koji koriste inovativnu terapiju i rezultati su pokazali da je 54 odsto pacijenara koji koriste inovativnu terapiju zadovoljno njenim efektima, dok je samo tri odsto nezadovoljno.

Savo Pilipović, predsednik Udruženja pacijenata Srbije kaže da su rezultati ispitivcanja slični kao prošle godine i da je ideja da se vidi šta pacijenti misle o inovatiovnim terapijama, koliko su im dostupne, koliko znaju o njima, koliko je teško da dođu do inovativne terapija.

"Imamo apsurdne situaciuje da pacijenti putuju 150 kilometara da bi dobili kutiju leka i vratili se kući. Imamo iste rezultate kao i prošle godine, što govori da se ništa nije promenilo za godinu dana. Inovativne terapije često život znače za pacijenata. Dobra vest da je ove godine bila najveća nabavka inovativnih lekova u istoriji Srbije, loša vest da je da to nije dovoljno, da veliki broj pacijenata čeka lek koji će mu spasiti ili u mnogome popraviti život", pojasnio je Pilipović.

Skupi inovativni lekovi

Dodaje da su inovativni lekovi veoma skupi, te da "lek koji spasava život nije jeftin".

Pixabay

 

"Ne postoje jeftini lekovi. Naše društvo mora da se menja, zdravstvena kultura mora da se menja, način života. Moramo da živimo tako da se manje trujemo, da više poštujemo zdravlje. Mi sa ovim brojem pacijenata, sa ovakvom struktirom pacijenata (ljudi se kasno javljaju lekaru), trošimo mnogo više lekova nego što troše druge zemlje. Moramo manje inovativnih lekova da koristimo, a da bismo to postigli moramo manje da pušimo, manje jedemo lošu hranu, više se šetamo", pojasnio je Pilipović.

Smatra da je alarmantan podatak da samo 20 odsto pacijenata informacije o inovativnim lekovima dobijaju od lekara.

"Dobra vest je da lekarima pacijenti najviše veruju, ali nemaju ni vremena ni informacija koje bi mogli da podele sa pacijentima, jer lekari  manje putuju na kongrese", zaključio je PIlipović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija