Društvo

Prognoze nisu dobre: Iz SZO poručuju da će drastično porasti broj obolelih od kancera - kako da sačuvamo zdravlje?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/02/2024

-

13:55

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Svetski dan borbe protiv raka obeležava se 4. februara, a Srbija ga i ove godine dočekuje sa neslavnom statistikom- od te opake bolesti godišnje oboli 40.000 ljudi, a umre oko 20.000 pacijenata. Slična je incidenca obolevanja i u ostalim zemljama u svetu, ali je u razvijenim broj umrlih mnogo manji nego u Srbiji.

Projekcije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) kažu da će broj novih slučajeva oboljenja od raka porasti na više od 35 miliona 2050. godine,  što je čak 77 odsto više u odnosu na 2022. godinu. Prognoze za budućnost nisu dobre, kao što nije ni trenutna situacija u Srbiji.

Epidemiološkinja dr Ana Jovićević iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije kaže za Euronews Srbija da svaki pojedinac treba da misli o svom zdravlju, kao i da treba da se preduzimaju različite preventivne aktivnosti.

"Na globalnom nivou svake godine oboli oko 20 miliona ljudi, umre oko 10 miliona, a predviđa se da će recimo za nekih dvadesetak godina biti 30 miliona ljudi koji će oboleti, a 16 miliona koji će umreti. Bitno je reći da to neće biti isti porast u svim zemljama i u svim sredinama. Porast će zavisiti od toga šta je preduzeto i može u nekim zemljama biti možda 10 posto, a u nekima 90 posto", navela je Jovićević za Euronews Srbija.

Ona je navela da postoji dosta mogućnosti da se utiče na kretanje obolevanja i umiranja od malignih bolesti.

Važna prevencija

"Uvek skrećemo pažnju na primarnu prevenciju. To je najbolje rešenje za kontrolu malignih bolesti. Na prvom mestu je prevencija pušenja. Mi i dalje imamo veliki broj pušača, a trećina svih malignih bolesti je upravo izazvana posledicom pušenja ili upotrebom duvanskih proizvoda", pojasnila je ona.

Neki karcinomi, poput karcinoma grlića materice, mogu se prevenirati i vakcinacijom. U Srbiji se vakcina protiv humanog papiloma virusa može dobiti o trošku RFZO. Za godinu dana je 27.000 dece i mladih primilo HPV vakcinu.

profimedia

 

"Na nama je da u ovoj i sledećim godinama radimo na povećanju obuhvata vakcinacijom, da motivišemo roditelje, ali i decu - devojčice i dečake da se vakcinišu. To je jedna od najbezbednijih vakcina, a ima efekat ne samo na rak grlića materice, nego sprečava i druge maligne bolesti", navela je Jovićević.

Osim primarne prevencije- zdrava ishrana, fizička aktivnost, izbegavanje pušenja i alkohola, važna je i sekundarna prevencija. Sekundarna prevencija podrazumeva ranu dijagnostiku i blagovremeno uključivanje terapije.

Lekari očekuju da će se nakon epidemije kovida ponovo više raditi na skrininzima. U Srbiji se rade skrininzi na karcinom dojke, karcinom grlića materice, karcinom debelog creve. U Vojvodi se sprovodi skrining na karcinom pluća.

"Važna je rana dijagnostika, ali blagovremena terapija. Lepa vest iz prošle godine da je veliki broj inovativnih lekova ušao na listu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. To je lepa vest, jer je na listi dosta inovativnih lekova koji se koriste u lečenju malignih tumora. Očekuje se da će se nastaviti proširenje liste i u narednim godinama", navela je ona. 

Duvan, alkohol, gojaznost 

Broj obolelih od raka porašće globalno za 75 procenata do 2050. godine, pokazuju podaci Međunarodne agencije za istraživanje kancera (IARC).

Ta agencija, koja radi pod okriljem Svetske zdravstvene organizacije (WHO), predviđa da će polovinom stoleća u svetu biti oko 35 miliona novih slučajeva raka i da će se broj preminulih od ove bolesti povećati na gotovo 20 miliona, što je skoro dvostruko više nego na kraju 2012. godine.

Ističe se da su glavni uzroci porasta aka uživanje u duvanu, alkoholu, gojaznost kao i povećanje, ali i starenje svetske populacije. Predviđanja ukazuju da će u razvijenim zemljama uslediti povećanja obolelih za 4,8 odsto ali i da će u nerazvijenim, odnodno, siromašnijim zemljama doći do mnogo većeg porasta obolelih od raka i da će, u ovim zemljama, smrtnost do polovine ovog veka biti dvostruko veća.

Direktor Agencije, dr Fredi Brej kaže da se prati situacija u 185 zemalja sveta i da se posebno obrađuju podaci za 36 poznatih vrsta raka od kojih su 10 vrsta bile odgovorne za dve trećine novih slučajeva bolesti i isti procenat porasta smrtnih slučajeva tokom 2022. godine.

Euronews

 

On dodaje da je rak pluća globalno najrasprostranjeniji i da se na njega odnosi 12,4 procenta svih oboljenja ove vrste, kao i da je smrtnost od te forme raka najveća i iznosi blizu 19 odsto.

Rak dojke je sledeći po broju obolelih na svetskoj listi, ali je smrtnost od tog oblika bolesti manja i iznosi oko sedam procenata. Osim ova dva oblika u porastu su i slučajevi raka creva, jetre i raka stomaka.

Uprkos velikom napretku medicine u otkrivanju i lečenju ove bolesti velike su razlike u sudbini obolelih od raka u bogatim i siromašnim zemljama. U razvijenim zemljama, na primer, jedna od 12 žena se razboli od raka dojke, a jedna od 70 slučajeva premine.

U nerazvijenim zemljama, usled nedostatka sredstava, medicinske opreme i adekvatnog skrininga, samo jedna žena od od 24 je dijagnostifikovana, a na svakih 48 slučajeva raka dojke jedna podlegne ovoj bolesti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija