Zdravlje

Zabrinjavajući rezultati nove studije: Deca koja piju energetska pića sklonija poremećajima mentalnog zdravlja

Komentari

Autor: Tanjug

02/02/2024

-

13:33

Zabrinjavajući rezultati nove studije: Deca koja piju energetska pića sklonija poremećajima mentalnog zdravlja
Zabrinjavajući rezultati nove studije: Deca koja piju energetska pića sklonija poremećajima mentalnog zdravlja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Deca koja konzumiraju energetska pića sklonija su poremećajima mentalnog zdravlja, pokazali su rezultati najnovije britanske studije. 

Prema istraživanju Univerziteta u Njukaslu i Tisajdu, energetska pića mogu negativno da utiču na dečije mozgove jer se njihovom upotrebom povećava rizik od mentalnih problema, uključujući poremećaj pažnje sa hiperaktivnošću (ADHD), depresiju, anksioznost i samoubilačke misli.

Konzumiranje energetskih pića ima za cilj povećanje energije pomoću kofeina i drugih stimulansa.

U istraživanju, koje je objavljeno u časopisu Public Health, naučnici su uzeli u obzir podatke iz 57 studija koje su obuhvatile 1,2 miliona dece i mladih iz više od 21 zemlje koji su konzumirali energetska pića, preneo je NewYork Post.

Istraživači su sproveli ovu studiju kao nastavak inicijalnog istraživanja iz 2016. godine, a otkrili su još više negativnih posledica po mentalno i fizičko zdravlje dece koje izaziva konzumiranje energetskih pića, rekla je glavni autor studije, profesorka na Univerzitetu Tisajd Amelija Lejk.

Na osnovu ovih nalaza, istraživači i druge britanske zdravstvene organizacije pozvale su vladu da zabrani prodaju energetskih pića deci mlađoj od 16 godina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin