Nauka

Nova studija potvrdila istinitost čuvene afričke izreke: Zaista je potrebno celo selo da se podigne jedno dete

Komentari

Autor: Euronews

19/11/2023

-

15:31

Nova studija potvrdila istinitost čuvene afričke izreke: Zaista je potrebno celo selo da se podigne jedno dete
Nova studija potvrdila istinitost čuvene afričke izreke: Zaista je potrebno celo selo da se podigne jedno dete - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Naši preci bili su uspešniji u podizanju dece, nego što to polazi za rukom savremenim ljudima, pokazala je nova studija.

Antropolozi Kembridž univerziteta proučavali su način odgajanja dece u polunomadskom plemenu Mbendjele Bajaka koje živi na teritoriji Demokratske Republike Kongo, kako bi istražili kako tradicionalna društva brinu o svojim potomcima.

Za razliku od savremene dece, o kojoj primarno brinu njihovi roditelji, u Mbendjele Bajaka plemenu to je zajednički zadatak za najmanje deset članova zajednice. 

Takav zajednički pristup omogućava deci da budu u bliskom kontaktu sa nekim od članova plemena u proseku oko devet sati, što majkama ostavlja priliku da se odmore i obavljaju druge zadatke.

Za razliku od njih, mališani iz Kanade i Holandije koji su takođe obuhvaćeni istraživanjem, imali su manje od pola sata bliskog kontakta sa članovima porodice dnevno.

Značajan deo interakcije uključuje kontakt "koža na kožu", što je vid veze koja prema medicinskim stručnjacima značajno utiče na fizičko i emocionalno zdravlje beba, uključujući i razvoj njihovog mozga.

"Tokom više od 95 posto naše evolucione istorije živeli smo kao lovci-sakupljači. Zato savremena lovačko-sakupljačka društva, poput Mbendjele Bajaka, nude tragove da li postoji određeni sistemi odgoja na koje mogu da se psihološki adaptiraju deca i njihove majke", objašnjava dr Nikil Čodri.

Studija je pokazala da u Kongu o jednom detetu u proseku brine pet osoba, što je velika razlika u odnosu na to kako danas deca odrastaju. 

Istraživači pretpostavljaju da su deca "evolutivno prilagođena" da očekuju mnogo fizičkog kontakta i brige, uz direktnu uključenost većeg broja ljudi, a ne samo njihovih bioloških roditelja.

Tim je zaključio da se kroz ljudsku istoriju i praistoriju, roditelji nikada nisu suočavali sa istim pritiscima u pogledu nedostatka podrške, kao što je to slučaj danas.

Dr Eni Svonpul, dečji psihijatar iz Elizijum zdravstvenog centra ističe da postoje brojne koristi pružanja podrške majkama, uključujući i smanjivanje rizika od zanemarivanja i zlostavljanja.

Komentari (0)

Magazin