Društvo

Od multiple skleroze boluje oko 9.000 osoba: Kakav je kvalitet lečenja u Srbiji?

Komentari

Autor: Tanjug

23/10/2023

-

12:51

Od multiple skleroze boluje oko 9.000 osoba: Kakav je kvalitet lečenja u Srbiji?
Knez Mihailova ulica - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji trenutno sa multiplom sklerozom živi oko 9.000 pacijenata, a Društvo multiple skleroze Srbije organizovalo je veliko nacionalno savetovalište kako bi se oboleli upoznali sa najtačnijim informacijama koje će im pomoći u borbi sa tom bolešću.

Neurolog u Kliničkom centru Srbije Jelena Drulović, koja je zajedno sa drugim stručnjacima održala predavanje obolelima od multiple skleroze, rekla je da se Srbija po kvalitetu lečenja izjednačila sa najrazvijenijim evropskim zemljama i dodala da se u ovom trenutku u našoj zemlji leči oko 50 odsto osoba koje imaju multiple sklerozu, a da se od njih skoro 40 odsto leči visoko efektivnom terapijom, odnosno najnovijom terapijom. 

"Možemo da budemo izuzetno zadovoljni, jer je sada situacija takva da onog momenta kada se postavi dijagnoza, već idućeg meseca pacijent može da počne da se leči bilo kojim od lekova, za koji se proceni da će imati najbolji efekat", rekla je ona, saopšteno je iz Društva multiple skleroze.

Savetovalište pod nazivom "Zajedno smo jači" organizovano je za 100 pacijenata, a Vesna Savić iz Društva multiple skleroze rekla je da već godinama organizuju psihološka savetovališta gde pacijenti i njihove porodice mogu doći u svakom trenutku, da razgovaraju i iskoriste iskustvo drugih, kako bi pomogli sebi. 

"Ono što iz iskustva znamo jeste da je podrška potrebna i njihovim porodicama, ne boluje samo osoba koja ima dijagnozu, već i njeno bliže okruženje. Članovi porodice u jednom diskursu teže prihvataju bolest, jer nemaju tu vrstu kontrole koju ima oboleli. Porodica postaje poseban
entitet kojim se mi bavimo i to je vrlo važno, jer je čitav porodični sistem uzdrman", rekla je ona.

Dodala je da je važno  iznositi lična iskustva kako bi se radilo na podizanju svesti o ovoj bolesti, kako bi i drugi oboleli mogli da prepoznaju simptome, probleme i time pomognu i sebi.

"Mnogo pozitivnih stvari smo do sada zajedno uradili. Savetovalište smo organizovali kako bi pacijenti mogli da čuju najtačnije informacije od istaknutih stručnjaka iz ove oblasti", rekla je ona.

Dodaje se da pacijenti kojima se dijagnostikuje multiple skleroza (MS) u Srbiji, dobijaju adekvatnu terapiju, shodno zdravstvenom stanju i tipu bolesti, a samim tim i mogućnost da imaju što manje problema, stvaraju porodicu, rade i vode normalniji život.
 

Komentari (0)

Srbija