Evropa

Pobednici i gubitnici izbora za Evropski parlament: Šta nam govore rezultati glasanja u EU?

Komentari

Autor: Euronews

10/06/2024

-

08:28

Pobednici i gubitnici izbora za Evropski parlament: Šta nam govore rezultati glasanja u EU?
Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert - Copyright Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

veličina teksta

Aa Aa

Stotine miliona građana Evropske unije su glasali da bi izabrali 720 članova Evropskog parlamenta, a jedan od glavnih utisaka jučerašnjeg izbornog dana jeste to što je sve veća podrška krajnjoj desnici navela predsednika Emanuela Makrona da raspiše vanredne izbore u Francuskoj.  

Na izborima za Evropski parlament najbolji rezultat postigla je Evropska narodna partija sa 184 poslaničkim mestom. Socijalističko-demokratska koalicija osvojila je 139 mesta, dok će Grupi Obnovimo Evropu pripasti 80 mandata, a Zelenima 52. Desno orijentisana Identitet i demokratija ima 58, a Evropski konzervativci i reformisti 73 mandat. Liberali su izgubuli čak 20 mesta u odnosu na prethodni saziv, dok je levici pripalo 36 mandata.

Dok se sabiraju utisci posle evropskih izbora, postaje jasno ko su pobednici, a ko gubitnici u 27 država članica EU, piše Euronews.  

Italijanska premijerka Đorđa Meloni je učvrstila svoju ulogu moćnog posrednika u EU sa 28 odsto osvojenih glasova, dok je stranka predsednika Francuske Emanuela Makrona pokazala toliko loše rezultate da je morao da raspiše vanredne izbore.  

Pobednici: 

  • Francusko Nacionalno okupljanje - njihov rezultat bio je okidač za vanredne izbore 
  • Evropska narodna partija (EPP) - ostala je najveća snaga u Evropskom parlamentu i dobila je 13 mesta više u odnosu na 2019. godinu 
  • Italijanska premijerka Đorđa Meloni -  osigurala je svoju ulogu važne ličnosti koja odlučuje o vlasti i vrši politički uticaj

screenshot/results.elections.europa.eu

 

Gubitnici:

  • Zeleni u Austriji i Nemačkoj - prošli su mnogo gore nego što se očekivalo
  • Liberalna grupa Obnovimo Evropu u različitim državama članicama - izgubila je 20 mesta u odnosu na prethodne izbore. 
  • Socijaldemokrate u Nemačkoj - partija Olafa Šolca je podelila drugo mesto sa krajnjom desnicom AFD.  

Prve procene izbornih rezultata u EU su pokazale da su Zeleni i liberalne partije iz grupe Obnovimo Evropu izgubili oko 20 poslaničkih mesta, što je potencijalno ugrozilo proevropsku većinu koja je potrebna za izbor najviših funkcionera EU i za podršku važnim zakonima.  

Projekcija koja je napravljena nešto posle ponoći nakon zatvaranja svih biračkih mesta je pokazala da Zeleni imaju 52 poslanika, u poređenju sa dosadašnjih 72. Grupa Obnovimo Evropu, na čelu sa Emanuelom Makronom je spala sa 102 mesta na 80, što je predsednika Francuske navelo na iznenađujući potez raspuštanja nacionalnog parlamenta.  

Kolaps ovih partija je praćen sve većom podrškom krajnje desnim strankama, iako neke od njih još nisu svrstane u veće političke grupacije u Evropskom parlamentu. U Francuskoj projekcije sugerišu da je Nacionalno okupljanje osvojilo neverovatnih 31,5 odsto glasova – dvostruko više od Makronove partije.  

Francuski predsednik je posle toga objavio poruku na Tviteru: "Francuskoj je potrebna jasna većina da bi funkcionisala mirno i usklađeno. Razumeo sam vašu poruku i vaše preokupacije, i to neće ostati bez odgovora".  

Tanjug/AP/Lewis Joly

 

Predviđa se i da će krajnje desničarski FPO osvojiti najviše glasova u Austriji, odnosno da će udvostručiti broj poslanika na šest, nakon što je osvojio 25 odsto podrške u zemlji.  

Kada je reč o Nemačkoj, CDU i CSU će osvojiti nešto više od 30 odsto glasova, što je sličan rezultat kao i na prethodnim izborima. Prema najnovijoj prognozi, krajnje desni AFD je treći sa 14,2 odsto glasova u odnosu na 11 odsto iz 2019. godina. Oni su odmah iza Socijaldemokrata kancelara Olafa Šolca.  

Ankete sugerišu da su Braća Italije Đorđe Meloni, koji pripadaju desničarskoj grupi Evropskih konzervativaca i reformista, postigli mnogo bolje rezultate od opozicije levog centra, koja ima podršku od oko 23,7 odsto birača. Forca Italija i Liga, druge dve stranke iz vladajuće koalicije, izgleda da nisu prošle tako dobro sa 10,5 i osam odsto.  

Tanjug AP/Mauro Scrobogna/LaPresse via AP

 

Trendovi skretanja udesno su potvrđeni i u Španiji, gde se očekuje da će Voks povećati svoju zastupljenost za dva do tri poslanika u Evropskom parlamentu, dok će novajlije "Žurka je gotova" koje takoše određuju kao desničarske populiste, dobiti dva ili tri poslanika. Međutim, posle četiri dana glasanja, projekcije još nisu konačne.  

Holandija već potvrdila zaokret udesno 

U Holandiji je glasanje održano još u četvrtak, a najnovije projekcije sugerišu da će desničarska partija Gerta Vildersa osvojiti šest mandata. Taj zamah udesno nije bio tako ekstreman kao što su neki očekivali, što je omogućilo savezu zelene levice i laburista da odnesu pobedu i osvoje osam mesta.  

Tanjug/AP/Peter Dejong

 

Evropski izbori, najveća svetska "demokratska vežba" u kojoj učestvuje više država, određuju kojih 720 poslanika će zauzeti mesta u Evropskom parlamentu sa zadatkom da raspravljaju o zakonodavstvu EU u narednih pet godina.  

Glasanje je održano posle turbulentnog perioda u kojem su dominirali pandemija kovida i ruska invazija na Ukrajinu. Sve to pratili su rastući troškovi života koji su dominirali kao faktor zabinutosti kod birača.  

Šta sada predstoji? 

Prvi zadatak za nove evroposlanike će biti da izaberu šeficu Evropske komisije, a aktuelna predsednica Ursula fon der Lajen se nada da će obezbediti drugi mandat.  

NIjedna pojedinačna grupa nema većinu u Evropskom parlamentu, zbog toga će i ovoga puta za važne odluke biti potrebna koalicija. Parlamentom obično dominiraju dve velike grupe, a to su Evropska narodna partija desnog centra i Socijalisti levog centra. Ove dve grupe su na izborima 2019. godine izgubile zajedničku većinu, i zbog toga su morale da formiraju saveze sa strankama kao što su Zeleni i Liberali.  

Tanjug/AP/Harry Nakos

 

Poslanici Evropskog parlamenta će takođe morati da odobre ili da se usprotive novim zakonskim predlozima – zbog čega je neizvesna sudbina i Zelenog dogovora EU, ambicioznog seta zakona sa smanjenje emisije štetnih gasova.  

Svakoj zemlji članici pripada određeni broj poslanika u Evropskom parlamentu u skladu sa brojem stanovnika. Nemačka ima čak 96 poslanika, dok Kipar, Malta i Luksemburg imaju po šest.  

Prvi put od kad se poslanici biraju na direktnim izborima, u konačan zbir neće biti uključena Velika Britanija, čijih je 73 poslanika napustilo Evropski parlament posle Bregzita u februaru 2020. godine.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa