Evropa

Ishod glasanja širom Evrope: Politički potresi u Francuskoj i Belgiji, uspeh desnice i optimistična poruka Fon der Lajen

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/06/2024

-

08:59

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Na izborima za Evropski parlament najbolji rezultat postigla je Evropska narodna partija sa 185 poslaničkim mestom. Socijalističko-demokratska koalicija osvojila je 137 mesta, dok će Grupi Obnovimo Evropu pripasti 79 mandata, a Zelenima 52. Desno orijentisana Identitet i demokratija ima 58, a Evropski konzervativci i reformisti 73 mandat. Liberali su izgubuli čak 20 mesta u odnosu na prethodni saziv, dok je levici pripalo 36 mandata.

Izlaznost birača na izborima za Evropski parlament bila je 51 odsto. U prvim reakcijama, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ocenila je da su uprkos uspehu desnice, umereni konzervativci zadržali većinu i ostaju najjača partija u Evropskom parlamentu. Izbori su kako kaže, poslali dve poruke.  

"Prvo, ostaje većina u centru za jaku Evropu i to je ključno za stabilnost. Drugim rečima, centar se drži, ali je istina i da su ekstremi sa leve i desne strane dobili podršku. I zato rezultat dolazi sa velikom odgovornošću za stranke u centru. Možda se razlikujemo po pojedinačnim tačkama, ali svi smo zainteresovani za stabilnost i svi želimo jaku i efikasnu Evropu", izjavila je sinoć Fon der Lajen.

Potresi u Francuskoj i Belgiji

Izbori za Evropski parlament izazvali su političke potrese širom Evrope. Pošto je krajnje desna stranka Nacionalno okupljanje Marin Le Pen osvojila 31 odsto glasova birača, dvostruko više od centrističke partije Preporod Emanuela Makrona, predsednik Francuske raspustio je skupštinu.

"Ovo je ozbiljna i teška odluka, ali pre svega čin poverenja. Poverenja u vas, dragi moji sunarodnici, u sposobnost francuskog naroda da napravi pravedan izbor za sebe i za buduće generacije", poručio je Makron.  

Tanjug/AP Photo/Lewis Joly

 

S druge strane, liderka francuske desnice saopštila je da je pozdravlja tu odluku i da je spremna da preuzme vlast ako joj Francuzi daju poverenje na predstojećim nacionalnim izborima koji će se održati 30. juna i 7. jula. 

"Evropski izbori potvrđuju da je naš pokret glavna snaga za promene u Francuskoj. Spremni smo da preokrenemo zemlju, da branimo interese Francuza, spremni smo da stanemo na kraj masovnoj imigraciji, spremni da kupovnu moć Francuza učinimo prioritetom. Spremni smo da započnemo reindustrijalizaciju zemlje. Ukratko, spremni smo da preokrenemo zemlju, da oživimo Francusku", izjavila je Le Pen. 

Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije rekao je za Euronews da je partija Obnovimo Evropu, francuskog predsednika Emanuela Makrona poražena na evropskim izborima zbog migrantskog pitanja i agresivne spoljne politike prema Rusiji.

Euronews

 

I belgijski lider Aleksandar De Kro odlučio je da bude premijer "u ostavci", nakon što je njegova partija desnog centra Otvoreni flamaski liberali i demokrate osvojila je manje od sedam odsto glasova, znatno zaostajajući za krajnjom levicom.

S druge strane, Đorđa Meloni i njena stranka Braća Italije pobedili su na izborima u Italiji.

Stranka Fides mađarskog premijera Vikrtora Orbana osvojila je najviše glasova na izborima za Evropski parlament, ali sa slabijim rezultatima nego što su ankete predviđale. 

screenshot/results.elections.europa.eu

 

Predsednik Evropskog pokreta Radomir Diklić rekao je za Euronews da će nakon izbora za Evropski parlament opšta politika Evropske unije ostati nepromenjena. Diklić je dodao da je ishod evropskih izbora pozitivan po Srbiju i da Beograd ne treba da očekuje dodatne zahteve od Brisela.             

Kako su protekli izbori za Evropski parlament tokom jučerašnjeg dana možete pogledati OVDE

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa