Evropa

"Hod po tankoj žici" zbog političke strategije: Koliko je podrška Đorđe Meloni značajna Ursuli fon der Lajen?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/06/2024

-

16:00

"Hod po tankoj žici" zbog političke strategije: Koliko je podrška Đorđe Meloni značajna Ursuli fon der Lajen?
"Hod po tankoj žici" zbog političke strategije: Koliko je podrška Đorđe Meloni značajna Ursuli fon der Lajen? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Italijanska premijerka Đorđa Meloni, i njena stranka "Braća Italije", sa 28,85 odsto glasova ostvarili su veliki uspeh na evropskim izborima koji su se održavali krajem prošle nedelje. Na taj način, Meloni je ojačala svoje liderstvo kod kuće, ali i učvrstila svoju ulogu jednog od vladara Evrope. 

Zahvaljući tome, Meloni sada i primetnije učestvuje u odluci koja se tiče izbora budućeg predsednika Evropske komisije (EK), zbog čega je Ursula fon der Lajen više puta pokušavala da joj se približi. 

Naime, veliko "Hvala" (Grazie) pojavilo se u pozadini u trenutku kada je ona izašla na binu u rimskom hotelu odmah nakon što su prvi rezultati prošle nedelje potvrdili da je njena partija vodeća politička snaga Italije.

Zaista, ona ima razloga da bude zahvalna, a jedno je sigurno: slogan "samo napiši Đorđa" se itekako isplatio. Odluka da se ohrabre Italijani da glasaju za nju kao glavnog kandidata, uprkos tome što ne pokazuje interesovanje da ode u Brisel kao poslanik u Evropskom parlamentu, omogućila je njenoj stranci da ubedljivo pobedi na izborima.

Naime, Meloni je imala za cilj da obezbedi isti veći udeo glasova, kao 2022. godine, kako bi osigurala da bude na vodećem mestu pet godina i pokazala da može da uspe tamo gde drugi nisu uspeli.

Euronews navodi da joj je bilo potrbano da pređe put koji je trajao 10 godina kako bi sedmostruko uvećala uspeh. Njena krajnje desničarska partija je na evropskim izborima 2014. godine ostvarila 3,7 odsto glasova, tako da ona sada ima dobar razlog za slavlje. 

Profesor političkih nauka na Univerzitetu Luis Vićenco Emanuele rekao je za Euronews da je neverovatan uspeh koji je Meloni ostvarila "u sredini mandata kada politička obećanja nisu u potpunosti ispunjena".

"To je obično vreme kada nacionalne vlade gube podršku", objasnio je.

Meloni je inače jedan od retkih lidera EU koji je pobedio na ovim izborima i to sa značajnom razlikom. Na primer, francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc ostali su neprijanto iznenađeni ostvarenim rezultatima. Naime, ishod glasanja poprilično je uzdrmao ravnotežu snaga u Francuskoj i Nemačkoj.

"Udvaranje" zbog potencijalnog partnerstva na evropskoj sceni

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen uložila je oko godinu dana "udvarajući" se Meloni, kao potencijalnom partneru na evropskoj sceni. Njih dve su čak provele dosta zajedničkog vremena u Italiji, pre svega dok su nadgledale ulaznu tačku za migrante.

Naime, Politico ocenjuje da dve liderke, bez sumnje, igraju po "tankoj žici" i to trudeći se da održe izgled prisnosti, a da pritom ne uvrede svoje pristalice. To je ironično, smatraju potički insajderi, jer je vidljivo da je reč o čistoj političkoj strategiji.

Tanjug/ Cecilia Fabiano/LaPresse via AP

 

U ponedeljak, dan nakon što su objavljeni konačni rezultati evropskih izbora, Meloni je izjavila da je suviše rano da odgovori na pitanje o drugom mandatu za predsednicu Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

"Još uvek prikupljamo podatke da bismo razumeli većinu, ali i dalje postoji većina koja je podržavala Ursulu, ali stranke koje nisu deo ove većine takođe rastu", rekla je Meloni govoreći za italijanski radio RTL o rezultatima izbora za Evropski parlament (EP).

Ona je dodala da rezultati na izborima pokazuju zahtev građana da EU više obrati pažnju na desnicu i da će Italija imati ključnu ulogu u Evropi.

Meloni je ocenila da je izborni uspeh takođe desničarke Marin Le Pen u Francuskoj veoma važan i da ukazuje na dešavanja u Francuskoj i ostalim evropskim državama. Govoreći o niskoj izlaznosti na izborima za EP, Meloni je kazala da građani posmatraju EU kao udaljenu.

"Mislim da nam je potrebna Evropa koja je više sposobna da sluša svoje građane, da im manje zadire u živote, ali koja se nosi sa velikim pitanjima koja spadaju u njene nadležnosti", napomenula je Meloni.

Istog dana je i dalje aktuelna šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen komentarisala formiranje većine u Evropskom parlamentu. Na pitanje da li bi razmotrila približavanje partijama koje se nalaze više udesno od njene, kao što su na primer sa "Braća Italije", Fon der Lajen je rekla da je početni fokus na širim političkim, a ne nacionalnim grupama.

Ona je navela da su se vlasti u Evropi uspešno uhvatile u koštac sa mešanjima spoljnih aktera u izbore za Evropski parlament i dodala da je to ''bitka koja i dalje traje''.

''Videli smo dosta mešanja ne samo iznutra već i spolja, kao i u vezi sa našim javnim mnjenjem. Postigli smo uspeh u uklanjanju i raskrinkavanju mešanja, ali svakako još nismo sve videli'', ocenila je.

Tanjug/ Cecilia Fabiano/LaPresse via AP

 

Međutim, okretanje Fond der Lajen desničarima, moglo bi da ostavi i određene posledice po nju. Tu bi, smatra Leo Goreti iz istraživačkog centra sa Instituta za međunarodne poslove u Rimu, ona morala da odigra poprilično oprezno.

"Pokušavajući da stvori most sa tvrdolinijaškom desnicom, fon der Lajen se izložila kritikama levog centra. To joj je dalo politički profil, koji možda nije privlačan njenim saveznicima. Kao što kažemo u Rimu, onaj ko ulazi u konklavu kao papa, izlazi kao kardinal", rekao je on za Politico. 

Italija kao evropski "kingmaker"?

Politički analitičar Lorenco Kastelani smatra da bi italijanska premijerka Đorđa meloni i dalje mogla da ima presudnu ulogu za Evropsku narodnu partiju (EPP) i reizbor Ursule fon der Lajen na mesto predsednika Evropske komisije.

Kako je ocenio, iako će proevropska većina podržati reizbor Fon der Lajen, EPP i dalje u potpunosti ne veruje Socoijalistima i Zelenima, zbog čega bi Meloni mogla da odigra bitnu ulogu, piše Euraktiv.

Kastelani smatra da Fon der Lajen rizikuje da se suoči sa opozicijom, zbog čega će verovatno tražiti podršku desnice, i to sa Meloni kao ključnim sagovornikom.

Prema Kastelanijevim rečima, glasovi Meloni mogli bi da budu presudni u obezbeđivanju izbora predsednika EPP, bilo da je to Fon der Lajen ili neko drugi.

"Meloni bi možda bila voljna da glasa za predsednika EPP-a kako bi zauzvrat obezbedila jaču ulogu komesara", dodao je on.

Prema Kastelanijevim rečima, Meloni čvrsto drži EPP.

"Pomislite samo na ono što se već dogodilo prilikom glasanja o pitanjima  imigracione ili ekološke politike, zbog čega sam skeptičan da bi Zeleni mogli trajno da budu u ovoj većini", rekao je on. 

Tanjug/AP/Alessandra Tarantino

 

Naime, socijalisti i liberali, koji su deo trenutne koalicije Fon der Lajen u Briselu, sve više je napadaju zbog potencijalne saradnje jer ona očekuje da dobije drugi mandat na čelu Evropske komisije. Takođe, ona se učinila ranjivom i na kritike svoje partije. 

Kada je Fon der Lajen posetila Rim ranije ovog meseca, čak je i italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani, koji je potpredsednik njene EPP, izbegavao javne nastupe sa njom. U redovima italijanskih hrišćanskih demokrata vodile su se žestoke rasprave o distanciranju od Fon der Lajen.

Meloni, s druge strane, pokušava da održi svoju bazu srećnom bez napada na Fon der Lajen.

"Kod Ursule fon der Lajen se radi o preživljavanju, dok za Meloni to nije od vitalnog značaja. Ona će nakon toga i dalje biti premijer", rekao je jedan zvaničnik EU za Politiko.

Analaitičari su saglasni u jednom, oči su uprte u Meloni koja je nakon izbora u nedelju svakako ojačala svoju poziciju u Evropi. Ono što je takođe sigurno, Italija ima veliki utiacaj u daljem kreiranju evorpske politike, ali njoj svakako ne može da se doslovce nametne epitet novog "kingmakera".

Komentari (0)

Evropa