Evropa

Fronteks testira visoku tehnologiju za otkrivanje migrantskih brodova

Komentari

Autor: Tanjug

13/08/2021

-

14:55

Fronteks testira visoku tehnologiju za otkrivanje migrantskih brodova
Migranti u Grčkoj - Copyright AP/Michael Varaklas

veličina teksta

Aa Aa

Granična služba Evropske unije, Fronteks, testira novu visokotehnološku nadzornu opremu za otkrivanje migrantskih brodova, u uslovima kada je ubrzano napredovanje talibanskih boraca u Avganistanu povećalo izglede za pojačanim prilivom ljudi koji beže u Evropu.


Sistem balona opremljenog kamerama testira se na aerodromu Aleksandrupolis u blizini grčko-turske kopnene granice na severoistoku Grčke, i na ostrvu Limnos, sa ciljem da granični službenici dobiju jasniju sliku o brodovima koji se približavaju, prenosi agencija Rojters.

"Naravno da posmatramo i pratimo razvoj situacije, posebno u Avganistanu i Tunisu, koji bi mogao imati uticaja na migracijske tokove prema Evropskoj uniji", rekao je portparol Fronteksa Pjotr Svitalski.

Značajno unapređenje nadzora

Integrisana kombinacija kamera i termovizijskih senzora sa vezama sa brodskim transponderima i satelitskom komunikacijom, daje službenicima prikaz u realnom vremenu na udaljenosti od 60 kilometara morskog kruga.

"Nadzor granica u pomorskom području trebalo bi u velikoj meri da bude unapređen zbog ovog inovativnog sistema", rekao je portparol Fronteksa.

Više od 400 zvaničnika Fronteksa sa nekoliko desetina vozila, uključujući neka opremljena termovizijskom tehnologijom, kao i osam patrolnih brodova, stacionirano je u Grčkoj, koja je bila na prvoj liniji migrantske krize.

Nekoliko zemalja EU zaustavilo je prisilan povratak Avganistanaca kojima je odbijen azil, budući da se borbe u njihovoj zemlji intenziviraju. Međutim, grčki ministar za migracije Notis Mitaraki rekao je ove nedelje da se EU ne može nositi sa još jednom velikom migracijskom krizom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa