Evropa

Poljaci sve manje naklonjeni izbeglicama iz Ukrajine - izuzetak su deca koja se upisuju u poljske škole

Komentari

Autor: Tanjug

18/06/2024

-

22:15

Poljaci sve manje naklonjeni izbeglicama iz Ukrajine - izuzetak su deca koja se upisuju u poljske škole
EPA-EFE/PAWEL SUPERNAK - Copyright EPA-EFE/PAWEL SUPERNAK

veličina teksta

Aa Aa

Više od dve godine od početka rusko-ukrajinskog sukoba, građani Poljske su manje naklonjeni ukrajinskim izbeglicama u svim oblastima, sa izuzetkom primanja ukrajinske dece u poljske škole.

O tome svedoči studija Univerziteta u Varšavi i Ekonomsko-humanističke akademije u Varšavi, prenosi Evropska pravda pozivajući se na poljski portal Ržečpospolita.

Prema istraživanju, samo 31 odsto ispitanika smatra da Poljska mora nužno pomoći Ukrajini (u januaru 2023. godine tako je mislilo 62 odsto Poljaka), 43 odsto bi "rado pomoglo", a protiv je 19 odsto.

Istraživanje je pokazalo da 72 odsto ispitanika smatra da bi, uprkos ratu Ukrajine sa Rusijom, Poljska trebalo pre svega da vodi računa o sopstvenim interesima.

Većina Poljaka podržava materijalnu pomoć u hrani i odeći, ali je broj njenih pristalica smanjen sa 79 na 62 odsto.

Samo 7 odsto ispitanika ima veoma pozitivnu ocenu odnosa Poljske prema predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom, a 18 odsto ih je kategorično negativno.

Trenutno samo 17 odsto Poljaka pristaje da prihvati izbeglice iz Ukrajine uz mogućnost preseljenja (pre više od godinu dana, tako je mislilo 37 odsto), a 61odsto želi da se oni vrate u Ukrajinu nakon rata.

Većina Poljaka, njih 95 odsto, smatra da bi Poljska trebalo da smanji isplatu pomoći ukrajinskim izbeglicama.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa