Evropa

RAT U UKRAJINI Putin nastavio kadrovske promene u ruskom vojnom vrhu: Smenjena četiri zamenika ministra odbrane

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/06/2024

-

09:33

RAT U UKRAJINI Putin nastavio kadrovske promene u ruskom vojnom vrhu: Smenjena četiri zamenika ministra odbrane
RAT U UKRAJINI Putin nastavio kadrovske promene u ruskom vojnom vrhu: Smenjena četiri zamenika ministra odbrane - Copyright Tanjug/Ap/Andriy Andriyenko/Oleg Petrasiuk/Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Saudijska Arabija, Indija, Južna Afrika, Tajland, Indonezija, Meksiko i Ujedinjeni Arapski Emirati su zemlje koje su učestvovale na samitu o miru za Ukrajinu, a nisu potpisale konačno saopštenje. Brazil, koji je prisustvovao samitu u Švajcarskoj kao zemlja "posmatrač", nije potpisao ugovor, ali jeste Turska koja tražila ulogu posrednika između Rusije i Ukrajine. U završnoj deklaracije se navodi da bi "teritorijalni integritet" Ukrajine trebalo poštovati u bilo kom mirovnom sporazumu za okončanje rata. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se nada brzim rezultatima samita, dok predsednica EK Ursula fon der Lajen ističe da će put ka miru zahtevati strpljenje i odlučnost. 

Ključni događaji:

  • Zelenski: Povlačenje Rusije iz Ukrajine preduslov za mirovne pregovore
  • Zaključci mirovnog samita: Za mir u Ukrajini neophodno učešće i dijalog svih strana
  • Tramp: Zelenski je najveći trgovac od svih političara
  •  Fon der Lajen: Put ka miru u Ukrajini zahtevaće strpljenje i odlučnost
  • Sijarto: Mađarska je spremna da bude posrednik s Rusijom u interesu mira

            Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

           Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

21.08 Zelenski: Bavimo se pristupanjem više država završnom saopštenju mirovnog samita

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da se Kijev bavi pitanjem pristupanja većeg broja država završnom saopštenju Mirovnog samita, koji je nedavno održan u Švajcarskoj.

"Sada - nema pauze. Napravili smo prvi opipljiv korak ka miru u neviđenom jedinstvu zemalja sveta. Uspeh Ukrajine je što se prvi put u našoj istoriji okupilo toliko lidera i toliko država zarad Ukrajine i mira", naveo je Zelenski u saopštenju objavljenom na sajtu predsednika. 

On je naveo da ukrajinske vlasti pripremaju radne grupe za rad po tačkama Formule mira, kako bi se države ujedinile radi specifičnih odluka i planova, i akcija koje će zaista vratiti bezbednost.

"U stvari, mi već imamo preliminarni raspored rada za letnje mesece. Nećemo usporavati.

Održaćemo komunikaciju sa našim partnerima kao i ranije. Ukrajina nikada nije želela ovaj rat. I naravno, ono što najviše želi je pravičan mir", rekao je šef ukrajinske države.

19.35 Zaharova: Mirovna konferencija o Ukrajini potpuni fijasko

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je danas konferenciju o Ukrajini koja je održana u Švajcarskoj kao "potpuni fijasko".

Prema njenim rečima, pokušaji da se ova konferencija predstavi kao događaj skoro univerzalnih razmera pretvorili su se u "potpuni fijasko", a "skoro polovina od 160 pozvanih odbila je da se bavi političkim turizmom", prenose RIA Novosti.

"Očekivanja da će na konferenciji učestvovati veliki broj zemalja globalnog juga nisu se ostvarila, uprkos ucenama, direktnim pretnjama i prevarama. Te zemlje su pokazale otpornost, nisu podlegle oštrom pritisku i ignorisale su uporne molbe da dođu u švajcarske Alpe", rekla je Zaharova, napominjući da zvanični Kijev i Zapad u početku nisu imali nameru da tragaju za načinima za mirno rešavanje ukrajinske krize. 

Tanjug/AP/Russian Foreign Ministry Press Service

 

18.40 Anketa: Više od dve trećine Ukrajinaca želi da Zelenski ostane predsednik

Dve trećine Ukrajinaca smatra da Volodimir Zelenski treba da ostane predsednik do kraja vanrednog stanja, pokazali su rezultati istraživanja Kijevskog međunarodnog instituta za sociologiju (KMIS), sprovedenog u okviru projekta "Mobilize" krajem maja.

U izveštaju se navodi da 70 odsto ispitanika smatra da Zelenski treba da ostane predsednik do kraja vanrednog stanja, dok se 22 odsto se izjasnilo protiv. 

"U zavisnosti od regiona prebivališta, sa ovim se slaže 65-74 odsto ispitanika, odnosno velika većina Ukrajinaca ne dovodi u pitanje legitimitet predsednika", navodi se u izveštaju, prenosi Ukrinform.

Opširnije pročitajte OVDE.

16.24 Putin nastavio kadrovske promene u ruskom vojnom vrhu

Predsednik Rusije Vladimir Putin imenovao je novog prvog zamenika ministra odbrane i tri zamenika ministra, navodi se u ukazima objavljenim danas na sajtu ruske državne administracije.

Prema ukazu, Leonida Gornin imenovan je za prvog zamenika ministra odbrane Ruske Federacije, a zamenici ministra odbrane biće Pavel Fradkov, Ana Civiljeva i Oleg Saveljev, koji će biti i šef kabineta ministarstva, prenela agencija RIA Novosti.

Ruski predsednik je drugim ukazom razrešio prvog zamenika ministra odbrane Ruslana Calikova, državnog sekretara i zamenika ministra odbrane Nikolaja Pankova, zamenicu ministra Tatjanu Ševcovu kao i drugog zamenika ministra odbrane, generala Pavela Popova, koji je pored smene i otpušten iz vojne službe.

14.21 Nariškin: Ako ruski mirovni predlog bude odbijen, sledeći će biti mnogo složeniji

Ako mirovni predlozi koje je predložila ruska strana budu odbijeni, sledeći će biti složeniji i oštriji, izjavio je danas direktor ruske Spoljne obaveštajne službe (SVR) Sergej Nariškin.

"Novi uslovi pod kojima se može postići mir i potpisati neka vrsta mirovnog sporazuma postaće složeniji i teži za Ukrajinu", rekao je Nariškin u intervjuu za agenciju TASS.

Ruski predsedniik Vladimir Putin poručio je u petak Putin da će Rusija ući u mirovne pregovore ako Ukrajina povuče svoje trupe sa "cele teritorije novih regiona Rusije" i odustane od namere da uđe u NATO.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ocenio je da su uslovi koje je ruski predsednik Vladimir Putin postavio za prekid rata, "ultimatum" u koji se ne može verovati.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Putinov predlog nije ultimatum, već "mirovna inicijativa".

Tanjug/AP/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin

 

14.00 Koji su dometi mirovne konferencije u Švajcarskoj

Kijev je spreman da sutra održi mirovne pregovore s Moskvom, ukoliko se Rusija povuče sa teritorije Ukrajine, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posle mirovne konferencije u Švajcarskoj. Na dvodnevnom samitu više od 80 zemalja sveta obavezalo se da će poštovati teritorijalni integritet Ukrajine. U završnom dokumentu, koji nisu potpisale sve  zemlje, uključujući Indiju, Južnu Afriku i Saudijsku Arabiju, za razaranja i patnje tokom rata optužena je Rusija. 

Viši savetnik Centra za međunarodne i bezbednosne poslove ISAC fonda Marko Savković je rekao za Euronews Srbija da, ako se pogleda da je pre dve godine većina članica UN osudila rusku agresiju, sada imamo maltene duplo manje zemalja koje su podržale deklaraciju. 

"Jedna stvar koja je dobra, i to je nešto što je predsednik Zelenski rekao, da samit predstavlja uvod u neki naredni koji će biti održan za možda nekoliko meseci. Kada je govorio o mogućnosti mirovnog plana, on je rekao da očekuje da će biti potrebni meseci, a ne godine. Ali je mnogo toga zapravo loše. Loše je što se Rusija nije tu pojavila, što se Kina nije pojavila. Kina je od Ukrajine u međuvremenu optužena da je podrivala učešće drugih zemalja na samitu", rekao je Savković, ističući da smo malo toga dobili završnom deklaracijom. 

Rekao je da dometi tog dokumenta ostaju ograničeni i da je to moglo da se nasluti već kada je predsednik Rusije Vladimir Putin uoči samita rekao koji su uslovi Rusije da se pristupi mirovnim pregovorima. 

"Tu su dijametralno suprotne pozicije. Dakle, tu očigledno nema neke sredine između želje Rusije da zadrži i anektira četiri regiona, i Ukrajine, koja želi da se Rusija u potpunosti povuče i da se njena međunarodno priznata teritorija vrati", istakao je.  

Zbog toga kaže da nije najjasnije kako će se mirovan inicijativa dalje odvijati, ali napominje da postoji nekoliko zemalja koje mogu da ponude dobre uslove u tom smislu. 

"Evo, sada su pokušali Švajcarci. Očekujemo da će u budućnosti pokušati neko drugi ko je možda bliži negde pozicijama Rusije. Pritom, front se stabilizovao u međuvremenu. To je još jedna važna činjenica. Tako da, očekujemo sada da vidimo hoće li se desiti taj drugi samit", naveo je.  

Opšrinije pogledajte u video-prilogu:  

Euronews TV

13.24 Ukrajinska vojska zarobila po prvi put ruski tenk "kornjaču"

Ukrajinska vojska zarobila je po prvi put od početka rata sa Rusijom tenk "kornjaču" i njegovu posadu, objavljeno je danas na Telegram kanalu "Mongoose Throw".

"Titani iz 22. mehanizovane brigade OMBG zarobili su tenk kornjaču i posadu", piše u opisu snimka, prenosi UNIAN.

Ruski tenkovi uočeni su u aprilu na bojnom polju sa metalnim krovovima, čime su se dobro branili od ukrajinskih dronova.

Ukrajinska vojska dugo nije imala nikakvo oružje osim dronova, zbog čega su te "kornjače" bile veoma efektivne u odbrani.

UNIAN navodi da se ta situacija promenila čim su SAD nastavile da snabdevaju Ukrajinu oružjem.

Taj metalni "oklop kornjače" viđen je na tenkovima T-72, T-80 i T-62.

AP/Leo Correa

 

13.00 Ukrajina dronovima kamikazama napala vojni objekti u tri ruske oblasti

Ukrajina je dronovima kamikazama napala vojne objekte u tri oblasti u Rusiji, prenosi ukrajinska agencija Unian pozivajući se na izvor u Glavnoj obaveštajnoj upravi Ministarstva odbrane Ukrajine.

Napadi su izvedeni u Belgorodskoj, Voronješkoj i Lipeckoj oblasti, navodi agencija. Dodaje se da je jedna od meta bio i metalurški kompleks Novolipeck i lokalni pogon traktora.

12.40 Ukrajina nije postigla dogovor sa kreditorima o restrukturiranju duga

Ukrajinska vlada nije uspela da postigne dogovor sa kreditorima tokom prve runde pregovora o restrukturiranju, odnosno poboljšavanju uslova za vraćanje međunarodnog duga od 20 milijardi dolara. Pregovori traju skoro dve nedelje u naporima da se restrukturira dug Ukrajine kako bi zadržala prisup međunarodnom tržištu i istovremeno ispunila uslove Međunarodnog monetarnog fonda o restrukturiranju, a završeni su bez dogovora jer su kreditori odbili zahtev Ukrajine o olakšici duga, prenosi Rojters. Ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko izjavio je da će pregovori biti nastavljeni i da očekuje da će doći do dogovora do 1. avgusta.

"Iako Ukrajina i ad hok komitet kreditora nisu postigli sporazum o restrukturiranju uslova duga tokom perioda konsultacije, oni će nastaviti konstruktivne diskusije preko svojih saveznika", saopštila je vlada Ukrajine, uz napomenu da će nastaviti bilateralne pregovore sa drugim investitorima.

12.20 Kremlj: Izjava Stoltenberga o nuklearnom naoružanju još jedna eskalacija tenzija

Portparol Kremlja Dimitrij Peskov ocenio je danas danas kao još jednu eskalaciju tenzija izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga o mogućnosti stavljanja nuklearnog naoružanja Alijanse u stanje pripravnosti.

"To je ništa drugo nego još jedna eskalacija tenzija", rekao je Peskov novinarima, a prenose RIA Novosti.

Stoltenberg je prethodno izjavio da NATO razmatra stavljanje nuklearnog naoružanja u stanje pripravnosti, navodeći da je transparentnost u tom slučaju sredstvo odvraćanja.

Tanjug/AP/Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin

 

11.36 Ukrajinski zvaničnik: Restrikcije struje će se intenzivirati

Ukrajinski zvaničnik upozorio je danas da će se vanredni nestanci struje u narednim danima intenzivirati, nakon što je talas ruskih napada ozbiljno oštetio ukrajinsku proizvodnju struje, prenosi Gardijan.

"Tokom narednih nekoliko nedelja situacija će biti mnogo teža nego danas", rekao je šef nacionalnog mrežnog operatera Ukrenergo, Volodimir Kidricki, u intervjuu emitovanom na državnim medijima u nedelju uveče.

On je rekao da će periodi tokom kojih Ukrajinci možda neće imati struju verovatno biti produženi za do 12 sati dnevno i da bi prekidi mogli postati "ozbiljniji".

"Ova situacija će se nastaviti do kraja jula", rekao je Kidricki, dodajući da bi zakazani prekidi mogli biti nametnuti i tokom perioda najveće potrošnje.

09.40 Podrška Ukrajini u Švajcarskoj

Euronews TV

09.13 U Donjecku povređeno 10 osoba

Ruska vojska je tokom proteklog dana napala Donjeck i tom prilikom je povređeno 10 osoba. Kako prenosi Ukrinform, ovo je na Fejsbuku izvestio šef Donjecke oblasne državne administracije Vadim Filaškin.

Prema Filaškinu, ukupan broj žrtava do sada u Donjeckoj oblasti (1999 mrtvih i 5039 ranjenih) dat je bez uzimanja u obzir Marijupolja i Volnovahe. Kako je preneo Ukrinform, pet odraslih i dvoje dece povređeno je u Novoj Poltavki, okrug Kramatorsk, u Donjeckoj oblasti, nakon jučerašnjeg napada Rusije.

08.22 Rusija napala Harkov, pogođen Dečji rekreativni centar

Rusija je napala Harkov i tom prilikom je pogođen Dečji rekreativni centar i jedna zgrada je uništeva. Prema privim izveštajima, nema žrtava, rekao je Oleh Sinjehubov, načelnik Regionalne vojne uprave, saznaje Ukrinform.

"Rusi su napali Kijevski okrug Harkov oko 23:50. Oštećena je jedna od zgrada rekreativnog kompleksa. Nema izveštaja o žrtvama. Istraga je u toku", navodi se u izveštaju, prenosi Ukrinform.

06.50 Tramp: Zelenski je najveći trgovac od svih političara

Bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski možda najveći trgovac od svih političara jer svaki put kada dođe u SAD ode sa 60 milijardi dolara. Tramp je to rekao u subotu u obraćanju na konvenciji republikanaca u Detroitu u američkoj državi Mičigen. 

"Ali, on je najveći trgovac svih vremena", naveo je Tramp, misleći na Zelenskog, preneo je američki medij American Wire. 

Tanjug/AP/Wilfredo Lee

 

06.40 Fon der Lajen: Put ka miru u Ukrajini zahtevaće strpljenje i odlučnost

Samit održan tokom vikenda u Švajcarskoj približio je mir Ukrajini, ali "pravi" mir neće biti postignut u jednom koraku, put do toga zahtevaće strpljenje i odlučnost, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

"Znamo da mir u Ukrajini neće biti postignut u jednom koraku, biće to putovanje", rekla je ona posle završenih razgovora u Švajcarskoj.

06.35 Sijarto: Mađarska je spremna da bude posrednik s Rusijom u interesu mira

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je na globalnom mirovnom samitu za Ukrajinu u Švajcarskoj da je Mađarska spremna da, s obzirom na to da je sačuvala otvorene kanale komunikacije s Rusijom, prenese poruke Moskvi kao posrednik u interesu mira i spasavanja života.

"Mađarska je već primila više od 1,3 miliona ukrajinskih izbeglica", rekao je Sijarto, navodeći da je njegova zemlja obezbedila pristup zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju za ukrajinske porodice.

06.20 Mnogi Ukrajinci zbog nestanka struje koriste agregate, zbog buke zaprećene kazne

U Ukrajini, zbog nestanka struje, mnogi stanovnici traže alternativne izvore električne energije, a uglavnom biraju agregate, koji se postavljaju na balkon, ali zbog takve odluke mogu da plate kaznu do 13 evra zbog visokog nivoa buke. Takođe, ugradnja agregata u stanu može biti opasna odluka, jer se može zapaliti ili čak eksplodirati, prenela je agencija Unian.

06.10 Zelenski: Želeo bih da Kina bude prijatelj Ukrajine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da bi želeo da Kina bude prijatelj Ukrajine. Zelenski je rekao, na konferenciji za novinare nakon globalnog mirovnog samita u Švajcarskoj, odgovarajući na pitanje kineskog novinara da li je Kina neprijatelj ili partner Ukrajine, da Ukrajina nikada nije nazivala Kinu neprijateljem, ali da bi volela da ona njoj bude prijatelj.

Tanjug/AP/Laurent Cipriani

 

06.00 Zelenski: Povlačenje Rusije iz Ukrajine preduslov za mirovne pregovore

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je na kraju globalne Mirovne konferencije o Ukrajini održane u švajcarskom gradu Birgenštoku da bi Moskva trebalo da se povuče sa ukrajinske teritorije kako bi "već sutra počeli mirovni pregovori", ali, prema njegovim rečima Rusija i njeno rukovodstvo "nisu spremni za pravedan mir".

Zelenski je izjavio da bi prisustvo Rusije na drugom mirovnom samitu o Ukrajini pokazalo "njihovu volju za mir, njihovu želju da stave tačku na rat".

 

Komentari (0)

Evropa