Evropa

Nova pravila oko tzv. zelenog pasoša u Austriji

Komentari

Autor: Tanjug

16/08/2021

-

09:35

Nova pravila oko tzv. zelenog pasoša u Austriji
Nova pravila oko tzv. zelenog pasoša u Austriji - Copyright Tanjug AP/Michael Kappeler

veličina teksta

Aa Aa

U Austriji su stupila na snagu nova pravila vezana za takozvani "zeleni pasoš", a radi se pre svega o potvrdi o vakcinaciji.

Novine se tiču pre svega svih građana koji su dobili samo jednu dozu vakcine Fajzer, Moderna ili AstraZeneka i od sada jedna doza tih vakcina neće biti dovoljna za korišćenje Zelenog pasoša kao "ulaznice" u lokale i manifestacije.

Zeleni pasoš se može koristiti tek posle prijema druge doze, ili u slučaju vakcine Džonson&Džonson nakon 22 dana od prijema vakcine, pošto cepivo ovog proizvođača zahteva samo jednu dozu.

Prihvataju se samo vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lekove, tako da kineska i ruska vakcina neće biti priznate od austrijskih vlasti, i svi koji su ih primili moraće redovno da se testiraju da bi mogli da dobiju slobode koje uživaju vakcinisana lica.

Inače Zelena karta dobila je i rok važenja, odnosno važiće 270 dana posle prijema druge doze vakcine.

Kada je reč o izlečenima od korone oni će moći da koriste Zelenu kartu nakon prijema jedne doze vakcine.

Ministarstvo zdravlja ističe da su promene pravila Zelene karte bile neophodne jer su mnogi građani odložili prijem druge doze vakcine zbog odmora.

Povratnici s odmora donose koronu

Prema zvaničnim podacima, jedna trećina svih pozitivnih testova u Austriji trenutno je urađeno licima koja su se vratila sa odmora u inostranstvu.

Kako navodi Agencija za zdravlje i zaštitu namirnica (AGES), sredinom juna se oko 7.000 povratnika sa odmora vratilo u zemlju sa koronom.

Od sredine jula taj broj masivno raste, a trenutni vrhunac je zabeležen prošle nedelje sa 1.132 infekcije. Najviše pozitivnih je među povratnicima sa odmora u Hrvatskoj.

profimedia

 

Do sada je bilo oko 1.400 pozitivnih slučaja, a samo u prošle nedelje bilo ih je 1.000. Zatim sve više raste broj zaraženih povratnika sa odmora u Turskoj.

Austrijske vlasti strepe da bi naredne tri nedelje moglo doći do daljeg rasta broja zaraženih usled povratka sa odmora, jer se polako vraćaju građani stranog porekla koji su odmor proveli u svojoj domovini.

 

 

Komentari (0)

Evropa