Evropa

Drugi dan zaredom bukti šumski požar kod Atine, evakuisan starački dom

Komentari

Autor: Tanjug

17/08/2021

-

20:31

Drugi dan zaredom bukti šumski požar kod Atine, evakuisan starački dom
Drugi dan zaredom bukti šumski požar kod Atine, evakuisan starački dom - Copyright Tanjug AP/Thanassis Stavrakis

veličina teksta

Aa Aa

Stotine vatrogasaca uz podršku više od 30 aviona-kanadera i danas se drugi dan za redom bore sa velikim šumskom požarom u oblasti Vilia, koji je primorao spasilačke ekipe da evakuišu štićenike staračkog doma i nekoliko sela severozapadno od Atine.


Šumski požar u Viliji izbio je juče ubrzo nakon što je vatra zahvatila područje jugoistočno od grčke prestonice, u oblasti Keratea, prenosi AP.

Tokom ovog meseca, najtoplijeg u poslednjih nekoliko decenija, stotine požara zahvatile su osušeno nisko rastinje, a zatim i šume širom Grčke.

Grčka vatrogasna služba saopštila je da se 370 vatrogasaca sa 115 vozila borilo danas sa požarom u Viliji, uz podršku 20 protivpožarnih aviona i 12 helikoptera, dok je 40 austrijskih vatrogasaca gasilo dva velika požara na Peloponezu.

Tanjug AP/Thanassis Stavrakis

 

Grčka policija je danas saopštila da je uhapsila dve osobe koje su osumnjičene da su podmetnule dva požara koja su brzo ugašena.

Uhapšen je 54-godišnji Grk koji je navodno u nedelju upaljačem palio papire i drvo za potpalu pored niskog rastinja i suvog žbunja na ulazu u jedno selo zapadno od Atine.

U drugom slučaju uhapšena je 29-godišnja strana državljanka, koja je osumnjičena da je palila suvo lišće pored drveta na jednom trgu u centru Atine.

Intenzivna vrućina i požari pogodili su i druge mediteranske zemlje poslednjih nedelja.

U Alžiru je poginulo najmanje 75 ljudi, u Turskoj 16, a u Italiji je takođe prijavljeno nekoliko smrtnih slučajeva povezanih sa požarima.

Velika suša i vrućine ovog leta su izazvali požare i u zapadnim delovima SAD i u severnom Sibiru u Rusiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa