Evropa

Dramatična situacija na granici Poljske i Belorusije, NVO tvrdi da su migranti na ivici smrti

Komentari

Autor: Euronews

26/08/2021

-

00:00

Dramatična situacija na granici Poljske i Belorusije, NVO tvrdi da su migranti na ivici smrti
Dramatična situacija na granici Poljske i Belorusije, NVO tvrdi da su migranti na ivici smrti - Copyright Tanjug AP/Czarek Sokolowski

veličina teksta

Aa Aa

Migranti zaglavljene na granici između Poljske i Belorusije nalaze se na ivici smrti, upozorila je jedna nevladina organizacija.

Oko trideset izbeglica već dve nedelje zarobljeno je u improvizovanom kampu između dve zemlje usred političkog sukoba oko migracija.

Poljska je odbila da pusti grupu na svoju teritoriju, dok su beloruski graničari takođe sprečili povratak izbeglica, prenosi Euronews.

U sredu je organizacija za podršku izbeglicama, Salvation Foundation, rekla da je jedan od migranata "na ivici smrti".

"Pedesetdvogodišnja žena uskoro će umreti pred svojom decom", napisala je nevladina organizacija na Tviteru, "Spasavanje je potrebno ODMAH".

Prema ovoj organizaciji, 25 migranata iz grupe nije dobro, uključujući 12 koji su "ozbiljno bolesni".

"Nemaju vodu za piće. Od juče nisu dobili ništa za jelo", dodala je ta nevladina organizacija, pozivajući poljsku vladu da pomogne.

Varšava je saopštila da je ponudila humanitarnu pomoć izbeglicama na granici, ali da je Minsk odbio da prihvati njihovu diplomatsku notu. Poljska insistira da se migranti, od kojih je većina poreklom iz Avganistana, nalaze na beloruskoj strani granice.

Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice, kao i komesar Saveta Evrope za ljudska prava, takođe su pozvali Poljsku da primi malu grupu migranata.

"Odgovor države članice Saveta Evrope ne može biti odbijanje ovih ljudi, uskraćivanje procedura za dobijanje azila ili njihovo zatvaranje u humanitarnoj vanrednoj situaciji", rekla je komesarka Dunja Mijatović.

"Oruđe u rukama Lukašenka"

Poljski premijer Mateuš Moraviecki rekao je prošle nedelje da se saoseća sa migrantima, ali je insistirao da su oni "oruđe u rukama Lukašenka" i obećao da Poljska neće podleći "ovoj vrsti ucene".

Zemlje EU optužile su beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da namerno omogućava ilegalne migracije, iz osvete zbog sankcija Minsku.

U ponedeljak je Poljska objavila planove za izgradnju nove ograde uz granicu s Belorusijom i raspoređivanje više vojnika.

Varšava je prošle nedelje saopštila da je 2.100 migranata do sada pokušalo ilegalno da uđe u Poljsku iz Belorusije, a da ih je oko 800 smešteno u prihvatne centre. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa