Evropa

Da li su migranti "kec u rukavu" Lukašenku u okršaju sa Evropom? Litvanija i Poljska su već u velikom problemu

Komentari

Autor: Rojters, AP, El Pais

06/08/2021

-

07:22

Da li su migranti "kec u rukavu" Lukašenku u okršaju sa Evropom? Litvanija i Poljska su već u velikom problemu
Da li su migranti "kec u rukavu" Lukašenku u okršaju sa Evropom? Litvanija i Poljska su već u velikom problemu - Copyright EPA/GYORGY VARGA

veličina teksta

Aa Aa

Poljska je optužila Belorusiju da šalje sve veći broj migranata preko granice kao znak odmazde zbog odluke Varšave da ove nedelje pruži utočište Kristini Cimanuskoj, beloruskoj atletičarki koja je odbila da se vrati kući sa Olimpijskih igara u Tokiju, prenosi Rojters. Slične optužbe ranije je na račun Minska iznela i Litvanija uz tvrdnje da se migranti prevoze u Belorusiju direktnim letovima iz Bagdada i Istanbula, a potom podstiču na prelazak granice u znak odmazde zbog sankcija EU.

Kako su javile agencije iračke aviokompanije povećale su broj letova iz Bagdada za Minsk sa dva na četiri nedeljno, a u planu su i novi letovi iz Basre, Irbila i Sulejmanije, što ukazuje na to da su beloruskom predsedniku Aleksandru Lukašenku migranti trenutno najbolje oružje u "okršaju" sa članicama EU koje ne podržavaju belorusku politiku. 

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Poljske Maciej Basik izjavio je da Minsk uveliko vodi "hibridni rat sa Evropskom unijom", i kako dodaje, to čini upravo pomoću migranata.

 

Tanjug/AP/Czarek Sokolowski

 

Varšava je već neko vreme kritična prema autoritarnoj vladavini beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, pa upravo zbog toga i prima velik broj beloruskih aktivista. 

Među njima je i sprinterka Kristina Cimanuska koja je u Tokiju zatražila zaštitu japanske policije, a potom odletela u Poljsku.

Sa druge strane, Lukašenko je juče optužio Poljsku i Litvaniju da podstiču problem migranata na granici, rekavši da Litvanija želi nasilno da ih utera nazad na belorusku teritoriju. Kako je dalje naveo, njegova zemlja neće postati "mesto na kojem će se migranti iz Afrike i Bliskog istoka zadržavati".

Tanjug AP/Sergei Sheleg

 

Rojters dalje navodi da su poljski policajci u noći između srede i četvrta uhvatili grupu od 71 migranta koji su krišom pokušali da pređu granicu, a dan ranije je njih 62 isto to pokušalo da uradi. Prošlog meseca je to uradilo ukupno 242 migranta.

Litvanija gradi zid na granici, Crveni krst tvrdi da se time krše ljudska prava

Litvanija se duže vreme bori s problemom pojačanog ulaska migranata iz Belorusije. Situacija je toliko eskalirala da su litvanske vlasti naložile graničarima da koriste silu, ukoliko je to potrebno, kako bi sprečili migrante da nastave da ulaze. 

Granična policija je pokušala da spreči dalji prodor migranata, pa su u ponedeljak upotrebili i vodene topove i suzavac.

Upravo zbog toga su litvanske vlasti rešile da izgrade fizičku barijeru sa Belorusijom, odnosno zid na granici, a kako navodi AP, procene su  da će on koštati više od 100 miliona evra. 

Lithuanian MOD

 

"Na kraju ćemo ga izgraditi, bez obzira na to koliko EU šalje pomoći. Granica mora biti zaštićena", rekla je litvanska premijerka Ingrida Simonite, prenosi AP.

Međutim, na sve ovo reagovao je Crveni krst, koji je odluku Litvanije da na sve moguće načine spreči prodor migranata ocenio kao kršenje ljudskih prava.

"Odbijanje ljudi koji traže azil nije u skladu sa Ženevskom konvencijom o statusu izbeglica, Poveljom EU o osnovnim pravima i drugim instrumentima za ljudska prava", rekla je za AP Egle Samušovaite, direktorka litvanskog Crvenog krsta, prenosi AP.

Prema poslednjim podacima koje su zvanične vlasti objavile, u ovu zemlju je od početka godine iz Belorusije ušlo oko 4.026 migranata koji su se sa Bliskog istoka zaputili ka zemljama EU.
Da ovaj prkos Lukašenka i krišćenje migranata protiv zemalja EU jeste ozbiljan problem, govori i činjenica da su zbog ovoga morali da reaguju i evropski zvaničnici.

Migranti imaju ustaljenu rutu, reagovali i evropski zvaničnici

Umešali su se i evropski zvaničnici, pa je šef evropske diplomatije Žozep Borel pre nedelju dana zatražio objašnjenje od iračkih vlasti zbog korišćenja bagdadskog aerodroma preko kojeg se mingranti prebacuju u Belorusiju, pa nastavljaju put ka Evropi, prenosi španski list El Pais.

"Ruta je ustaljena, a irački migranti lete iz Bagdada za Minsk. Oni nakon toga idu autobusom do granice s Litvanijom, koju ilegalno prelaze. To je odgovor Belorusije na sankcije koje smo uveli. Nažalost, migranti se još jednom koriste kao oružje", rekao je Borel za ovaj španski list. 

Tanjug/AP/Aris Oikonomou

 

Portparol Evropske komisije Adalbert Janc je konstatovao da problem sa migrantima postaje problem cele evropske zajednice.

"Ovo pitanje nije važno samo za jednu članicu, već za celu EU. Računamo na podršku Iraka", naveo je Janc.

Inače, Evropska unija je u više navrata uvela sankcije beloruskim zvaničnicima i kompanijama, kao odgovor na represivne mere tamošnjeg režima prema pristalicama opozicije i novinarima.
Poslednji povod za to bila je odluka vlade u Minsku da 24. maja prizemlji putnički avion i uhapsi beloruskog novinara Ramana Protaševiča.

Priredila: Jovana Stanković

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa