Evropa

Zbog pritiska migranata Fronteks pojačava podršku Litvaniji

Komentari

Autor: Tanjug

11/07/2021

-

18:16

Zbog pritiska migranata Fronteks pojačava podršku Litvaniji
Litvanska državna granična služba bezbednosti - Copyright Tanjug/AP/Mindaugas Kulbis

veličina teksta

Aa Aa

Agencija Evropske unije za sigurnost spoljne granice Fronteks obavezuje se da će u narednim danima značajno pojačati podršku Litvaniji zbog rastućeg migracionog pritiska na litvanskoj granici sa Belorusijom koji baltička država pokušava da obuzda.

Odluka Fronteksa objavljena je kasno sinoć nakon video poziva izvršnog direktora Fronteksa Fabrisa Leđerija i predsednika Litvanije Gitanasa Nausede, preneo je AP.

"Granica Litvanije naša je zajednička spoljna granica i Fronteks je spreman da pomogne tamo gde je potrebno", naveo je Leđeri u saopštenju i dodao: "Spremni smo da ojačamo nivo podrške i rasporedimo više evropskih stalnih oficira i opreme u Litvaniju, članicu EU i NATO koja ima 2,8 miliona stanovnika".

Operacija Fronteksa, koja je započela ranije ovog meseca raspoređivanjem desetak oficira i patrolnih automobila, više će se nego udvostručiti sledeće nedelje, navela je Agencija.

Kancelarija Nausede odvojeno je saopštila da se očekuje da će pojacanje koje je obećao Fronteks stići do Litvanije do 15. jula i da su neke naoružane granične patrole i dodatni prevodioci stigli tokom vikenda.

Nakon toga Litvaniji će iz susedne Poljske biti poslat patrolni helikopter, a u toku su razgovori i o slanju drugog helikoptera iz Nemačke, saopštila je Nausedina kancelarija.

Nauseda se na Tviteru zahvalio Fronteksu na podršci u upravljanju tokovima ilegalnih migranata preko istočne granice s Belorusijom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa