Evropa

Litvanija optužila Belorusiju da širi migrante ka zemljama EU

Komentari

Autor: Radio Slobodna Evropa

07/07/2021

-

23:19

Litvanija optužila Belorusiju da širi migrante ka zemljama EU
Litvanija optužila Belorusiju da širi migrante ka zemljama EU - Copyright AP/Michael Svarnias

veličina teksta

Aa Aa

Litvanija poručuje da će na svojim granicama postaviti berijere i rasporediti vojsku kako bi sprečla dolazak migranata iz Belorusije, piše radio Slobodna Evropa.

Predsednk Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je 26. maja da ova zemlja više neće sprečavati migrante da prelaze njene granice. Lukašenko je naveo da će migranti moći slobodno da pređu u Litvaniju i to je, kaže, njegov odogovor na sankcije upućene Minsku koje je ova zemlja dobila zbog prinudnog sletanja aviona komanije Rajaner i hapšenja novinara Romana Prataseviča i njegove devojke.

Tanjug/AP/Sergei Shelega/BelTA Pool Photo

 

Litvanija je bila jedna od najžešćih kritičara Lukašenka pozivajući se na snažan odgovor EU protiv njegovog režima, dalje navodi Slobodna evopa. 

Stotine ljudi, uglavnom iz Iraka, prelazilo je poslednjih dana slobodno u Litvaniju. Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je belorusku ambasadu da zaustavi tok ilegalnih migranata. Litvanska premijerka Idgrida Simonite izjavila je da je beloruskim migrantima nudila letove za Minsk.

"Postoje turističke agencije, direktni letovi koji povezuju Minsk i Bagdad", rekla je ona za Rojters sedmog jula. Ona je takođe najavila i pojačnu patrolu i barijere na granicama.

"Započećemo izgradnju fizičke barijere koja deli Litvaniju i Belorusiju, želimo da sprečimo ilegalne migracione tokove kroz našu zemlju", dodala je.

AP/Mindaugas Kulbis, Tanjug/AP/Mindaugas Kulbis, EPA/Valda Kalnina

 

Takođe je rekla da zemlje, članice šengenskog područja, razmatraju uvođenje granične kontrole u susednim zemljama EU kako bi upravo zaustvili migrante da se slobodno kreću ka tom bloku.

Od početka jula belorusko-litvansku granicu prešlo je 779 ilegalnih migranata. U poređenju sa 636 tokom privh šest meseci, to je neuporedivo veliki broj. Litvanija je primala više od 104 migranata godišnje od 2018 do 2020. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa