Evropa

Litvanija proglasila vanredno stanje zbog priliva migranata iz Belorusije

Komentari

Autor: Euronews

03/07/2021

-

18:53

Litvanija proglasila vanredno stanje zbog priliva migranata iz Belorusije
Litvanska državna granična služba - Copyright AP/Mindaugas Kulbis

veličina teksta

Aa Aa

Litvanija je proglasila vanredno stanje zbog priliva migranata iz Belorusije u poslednjih nekoliko dana, dok tenzije između Evropske unije (EU) i Minska prete da eskaliraju.

Litvanska ministarka unutrašnjih poslova Agne Bilotaite rekla je u petak da je ta mera bila neophodna, ali ne iz bezbednosnih razloga za zemlju od 2,8 miliona stanovnika, već da bi se efikasnije upravljalo migracijama, prenosi "Euronews".

"Veoma je važno imati pravni sistem i instrumente da biste mogli brzo da donesete odluke kao odgovor na nove izazove“, rekla je Bilotaite tokom sednice vlade u petak.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je upozorio da će ta zemlja umanjiti granične kontrole za migrante bez dokumenata, kao odgovor na sankcije koje je Belorusiji uvela Evropska unija.

EU je uvela dodatne sankcije Belorusiji nakon što je lukašenkova vlada primorala avion da sleti u Minsk, a potom uhapsila opozicionog novinara koji je bio u avionu.

Litvanska vlada je donela odluku o uvođenju vanrednog stanja nakon što je litvansko-belorusku granicu poslednjih dana nelegalno prešlo više od 150 migranata.

Broj migranata tri puta veći

Broj migranata koji su zadržani na granici je tri puta veći nego ranije, saopštile su litvanske vlasti.

Većina tih migranata je ranije tražila azil u Litvaniji, a dolaze iz Avganistana, Kameruna, Iraka, Sirije.

Na snimcima koje je objavio jedan od litvanskih graničara, vidi se kako migranti preskaču ogradu.

"Sada razgovaramo o tome kako da ih identifikujemo, damo im dokumente, kako bi ekonomski migranti mogli da se vrate u zemlju porekla", rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Mantas Adomenas za litvansku televiziju LNK.

Komentari (0)

Evropa