Evropa

Graničarima u Litvaniji dopušteno da koriste silu protiv migranata: "Ovo je provokacija Lukašenkovog režima"

Komentari

Autor: Euronews/AP

04/08/2021

-

07:11

Graničarima u Litvaniji dopušteno da koriste silu protiv migranata: "Ovo je provokacija Lukašenkovog režima"
Litvanija - Copyright AP/Mindaugas Kulbis

veličina teksta

Aa Aa

Vlasti u Litvaniji naložile su graničarima da koriste silu, ukoliiko je to potrebno, kako bi sprečili migrante da ulaze u ovu zemlju iz Belorusije. Na stotine migranata je u nedelju ušlo u Litvaniju, a ukupno ih je iz Belorusije ove godine prešlo 4.026, većinom iz Iraka.

Iz Viljnusa upiru prstom u Minsk, tvrdeći da beloruske vlasti organizuju prelazak migranata u Litvaniju u znak odmazde zbog nedavne situacije sa preusmeravanjem letova kompanije "Rajaner".

Litvansko ministarstvo unutrašnjih poslova podelilo je nekoliko video-snimaka napravljenih iz helikoptera kao dokaz da su velike grupe migranata sprovođene do granice vozilima koja pripadaju beloruskoj graničnoj službi.

U jednoj od poslednjih takvih akcija, tri velike migrantske grupe zaustavljene su u gustim šumama u pograničnom području između dve zemlje, a litvanski graničari su im naredili da se vrate u Belorusiju.

Tanjug/AP/Mindaugas Kulbis

 

"Pre svega, graničari im kažu da su se izgubili, da su stigli u prelepu Belorusiju, ali da su zalutali razgledajući prirodu, i da je sada vreme da se vrate nazad u tu zemlju", rekao je novinarima zamenik ministra unutrašnjih poslova Litvanije Arnoldas Abramavičijus.

Ako se taj metod pokaže neuspešnim, dodao je, Litvanija zadržava pravo da upotrebi silu kako bi zadržala migrante sa one strane granice, ali "upotreba sile zavisi od okolnosti".

"Ne može se isključiti mogućnost da će se graničari suočiti sa agresijom migranata", rekao je Abramavičijus, istakavši da su mere neophodne, jer je prelazak državne granice na takav način nezakonit.

"Litvanija ne može da prihvati ovaj priliv koji raste iz dana u dan", naglasio je.

Litvanski zvaničnici procenjuju da bi više od 10.000 migranata moglo da pokuša prelazak granice do kraja ove godine, jer se u avgustu broj direktnih letova iz Iraka za Minsk utrostručio, a između Litvanije u Belorusije nema fizičkih prepreka na granici dugoj oko 680 kilometara.

Litvanija optužuje Lukašenka

Zvaničnici Evropske unije obećali su u ponedeljak milione evra pomoći Litvaniji, kako bi rešila migrantsku krizu.

Ilva Johanson, komesarka EU za unutrašnje poslove, doputovala je u Litvaniju u nedelju, na dan kada je zabeleženo rekordnih 287 ilegalnih prelazaka granice.

"Ovo je provokacija koju vrši Lukašenkov režim. Moramo da pokažemo da nema slobodnog pristupa teritoriji Evropske unije", rekla je Johanson.

Litvanija je optužila beloruske vlasti da su organizovale ilegalne granične prelaze kao čin odmazde beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

Od kako je u avgustu 2020. godine proglašen za pobednika na predsedničkim izborima koje je Zapad osudio kao nepoštene, Lukašenko suzbija opozicione proteste u svojoj zemlji, a njegov glavni suparnik na izborima pobegao je u Litvaniju.

"Litvanija, EU i zemlje Šengena moraju sprečiti ilegalni pristup ovoj oblasti. Zato mi, cela EU, podržavamo Litvaniju koja brani našu zajedničku granicu sa Belorusijom", rekla je Johanson novinarima.

AP/Mindaugas Kulbis

 

Vazdušni saobraćaj iz Iraka u porastu

Iračke aviokompanije povećale su broj letova iz Bagdada za Minsk sa dva na četiri nedeljno, a u planu su i novi letovi iz Basre, Irbila i Sulejmanije. Litvanska granična služba saopštila je u ponedeljak da više ne može da primi nove migrante, i pozvala je vladu da premesti ljude u druge objekte.

"Do sada smo nekako i uspevali, ali moram da priznam da smo došli do granice svojih mogućnosti", rekao je direktor granične službe Rustamas Liubajevas.

Litvanska premijerka Ingrida Simonite izrazila je nadu da će im Evropska komisija pomoći u situaciji koja se brzo pogoršava.

"Prvi zadatak je smanjiti sam protok migranata. Mi najviše nade polažemo u to da će Evropska unija uspeti da iskoristi svoju pregovaračku poziciju sa iračkom vladom", rekla je Simonite.

Johanson je obećala da Litvanija "neće ostati sama". 

"Poslaću delegaciju koja će ovde provesti nekoliko dana, kako bi se obavili detaljni razgovori o mogućnosti finansiranja dobrog sistema zaštite granice. Taj sistem bi uključivao praćenje i zaštitu od ilegalnih migranata", rekla je, dodajući da će između 20 i 30 miliona evra biti dodeljeno za ovo do 2022. godine.

Zid na granici

Litvanija želi da izgradi fizičku barijeru sa Belorusijom, odnosno zid na granici. Procenjuje se da će ovaj zid koštati više od 100 miliona evra. Finansiranje Evropske unije obično se ne koristi, niti je to dozvoljeno, za izgradnju zidova na granicama.

"Na kraju ćemo ga izgraditi, bez obzira na to koliko EU šalje pomoći. Granica mora biti zaštićena", rekla je Simonite.

Policija je u ponedeljak, 2. avgusta, upotrebila vodene topove i suzavac da rastera gomilu migranata koji su se okupili kako bi protestovali zbog pretrpanosti u jednom prihvatnom centru. 

Nekoliko mladih Iračana odvedeno je iz centra na ispitivanje, saopštila je policija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa