Evropa

Češki premijer traži uključivanje Srbije u Šengen, kaže da je "Orban jedini branio zonu 2015. godine"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Právo, novinky.cz

28/08/2021

-

16:03

Češki premijer traži uključivanje Srbije u Šengen, kaže da je "Orban jedini branio zonu 2015. godine"
Andrej Babiš i Viktor Orban - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Češki premijer Andrej Babiš izjavio je da se zalaže za otvoreni šengenski prostor u koji bi ušle ne samo Hrvatska, Rumunija i Bugarska, već i Srbija.

U intervjuu koji je dao za list "Pravo", a koji prenosi novinky.cz, Babiš je govorio o nizu tema, uključujući i o Šengenu, za koji je ranije rekao da je disfunkcionalan.

Babiš kaže da podržava Šengen i da je čak i za njegovo proširenje.

"Ali, to mora da bude funkcionalan sistem: odnosno dosledna zaštita spoljne granice i slobodno kretanje unutra. Nažalost, Šengen danas nije u funkciji, pa čak ni 2015. godine, kada se dogodio migracijski talas", rekao je Babiš.

Kako je rekao, jedini koji je te 2015. godine, branio Šengen zonu bio je Viktor Orban, koji je izgradio ogradu na granici protiv migranata.

"Ja sam jedan od onih koji često kažu Evropskom savetu: hajde da primimo Bugarsku, Rumuniju, Srbiju i Hrvatsku u Šengen, da imamo jasnu strategiju prema Zapadnom Balkanu i branimo Evropu od ilegalnih migranata na spoljnim granicama", rekao je Babiš.

Na pitanje da li želi vraćanje državnih granica, Babiš kaže "ne". Navodi da traži šengenske granice i prostor ali takav kakav bi zaista funkcionisao.

"Recimo Hrvatska i Bugarska sjajno čuvaju granice ali nisu deo Šengena što je apsurdno. Moramo da branimo Evropu na spoljašnjoj granici, a nelegalnu migraciju možemo da zaustavimo samo borbom protiv krijumčara ljudi i sporazumima sa Turskom, Marokom, Aližirom, Tunisom, Libijom", napominje on.

Dodaje da Danska, Švedska i Austrija , koje su prihvatile migrante 2015. godine, sada to odbijaju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa