Evropa

Rumunski premijer smenio ministra pravosuđa

Komentari

Autor: Tanjug

01/09/2021

-

23:16

Rumunski premijer smenio ministra pravosuđa
Rumunski premijer smenio ministra pravosuđa - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Rumunski premijer Florin Kicu smenio je danas ministra pravde Steliana Jona, optužujući mlađeg partnera u vladi da podriva razvojne planove lokalnih zajednica, što bi moglo da ugrozi reforme u zemlji.


Raskid koalicije koju čine Kicuova Liberalna partija, Jonova USR i grupa etničkih Mađara, koji zajedno kontrolišu 56 odsto parlamenta, mogao bi da ugrozi vladin plan za suzbijanje dvostrukih deficita i borbu protiv pandemije, ostavljajući je bez većine i sklonu ustupcima, preneo je Rojters.

"Neću da prihvatim ministre u rumunskoj vladi koji se protive modernizaciji Rumunije", rekao je Kicu večeras na konferenciji za novinare.

"Blokiranje aktivnosti vlade samo zato što ne pristajete na razvoj zajednica znači kršenje mandata koji vam je parlament dao kroz program upravljanja", istakao je on.

Kicu je pokušao da odobri šemu finansiranja lokalne razvojne infrastrukture u vrednosti od 50 milijardi leja (oko 12 milijardi dolara) sa ciljem modernizacije dotrajale infrastrukture na selu, a za plan je bilo potrebano odobrenja Ministarstva pravde.

Jonova USR je navela da plan ima nedostatke.

"Večeras je premijer Florin Kicu upravo pokazao da ne poštuje zakon, Ustav", rekao je Jon.
 

Komentari (0)

Evropa