Evropa

Ministri EU i Zapadnog Balkana sutra o suzbijanju ilegalne trgovine oružjem

Komentari

Autor: Tanjug

06/09/2021

-

13:26

Ministri EU i Zapadnog Balkana sutra o suzbijanju ilegalne trgovine oružjem
Ministri EU i Zapadnog Balkana sutra o suzbijanju ilegalne trgovine oružjem - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komesarka za unutrašnje poslove, Ilva Johanson, sutra će, u saradnji sa šefom diplomatije EU, Žosepom Boreljom, komesarom za proširenje Oliverom Varheliijem i slovenačkim predsedavanjem Savetom EU, organizovati videokonferencijski sastanak ministara spoljnih i unutrašnjih poslova EU i Zapadnog Balkana, na temu suzbijanja ilegalne trgovine vatrenim oružjem, najavljeno je u Evropskoj komisiji.

Na sastanku će učestvovati i agencije EU, kao i regionalne i međunarodne organizacije, poput Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Kancelarije UN za droge i kriminal.

Učesnici će razgovarati o sprovođenju akcionog plana EU za trgovinu vatrenim oružjem 2020-2025 sa fokusom na akcije koje se tiču jugoistočne Evrope kao i o implementaciji Regionalne mape puta za sveobuhvatnu kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja na Zapadnom Balkanu.

U EK konstatuju da je od usvajanja mape puta 2018. godine ostvaren kontinuirani napredak partnera sa Zapadnog Balkana u usklađvanju pravnih okvira sa pravilima EU i UN o vatrenom oružju kao i povećanje operativne saradnje i razmene informacija sa EU i njenim organima za sprovođenje zakona.

Sastanak će biti prilika za diskusiju i o daljim radnjama na preostalim izazovima u celom regionu, uključujući praznine u okvirima krivičnog prava i razmenu podataka između organa za sprovođenje zakona, sudova i tužilaštava, navode u Komisji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa