Evropa

Ruski recept za zbunjivanje glasača: Tri Borisa Višnjevska na listiću - samo jedan je pravi i u problemu je

Komentari

Autor: theguardian.com

07/09/2021

-

18:39

Ruski recept za zbunjivanje glasača: Tri Borisa Višnjevska na listiću - samo jedan je pravi i u problemu je
Boris Vishnevskys - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tri Borisa Višnjevska na glasačnom listiću za gradske izbore u Sankt Peterburgu. Svi slični, samo jedan pravi. I baš taj pravi je u velikom problemu jer su ruski opozicioni političari, poput njega, sve češće izloženi do tančina razvijenoj strategiji sabotiranja uz pomoć "dvojnika" ili "klonova".

Tako se na jednog opozicionara često na listiću nađu još dvojica sličnih, sa istim imenima i prezimenima, a sve kako kako bi se zbunili glasači na biračkim mestima. Sada su, čini se, imitatori počeli da menjaju i svoja lica.

S tim se suočava Boris Višnjevski, stariji član Liberalne stranke Jabloko, iz Sankt Peterburga pre gradskih izbora koji će se održati kasnije ovog meseca.

Višnjevski je već znao da su dva njegova protivkandidata promenila imena da se zovu i prezivaju isto kao i on, te kordinisali zajedničke taktike nominovanja "dvojnika" u cilju podele glasova i donošenja pobede drugom kandidatu, prenosi Gardijan.

Međutim, kada je u nedelju otkriven gradski plakat, videlo se nešto mnogo šokantnije: tri skoro identična Borisa Višnjevska. Svi trojica su proćelavi, sedi i stilski identični. Kako je prijatelj Višnjevskog istakao, najjednostavniji način da se uoči pravi kandidat jeste da je on jedini koji nosi kravatu.

"Ovo je sve učinjeno da bi se dezorijentisali birači, tako da pomešaju lažne sa stvarnim, i umesto pravog Višnjevskog, glasaju za jednog od lažnih", rekao je pravi Višnjevski u intervjuu za ruske medije.

Kako kaže, protivnici su čak pustili i bradu i brkove za fotografisanje, ali nije isključeno i da su predali fotošopirane slike izbornoj komisiji.

Takođe se čini da je bar jedan od kandidata ili obrijao glavu ili je digitalno promenio liniju kose na fotografiji.

Veruje se da je barem jedan od protivnika Višnjevskog, koji se donedavno zvao Viktor Bikov, zanačajno promenio svoj izgled za fotografisanje. Na zvaničnoj fotografiji koja se koristi na veb stranici vlade Sankt Peterburga, Bikov je imao gustu kosu i izgledao je godinama mlađe od fotografije dostavljene izbornoj komisiji.

Manje se zna o drugom protivniku, koji se ranije zvao Aleksej Šmelev, a prijavljeno je da je bio menadžer prodaje u jednoj kompaniji. Nijedan od protivnika Višnjevskog nije javno vodio kampanju niti se pojavljivao u javnosti. Do ove nedelje nije bilo jasno kako su uopšte izgledali.
Iako ne poznaje motive muškaraca u borbi protiv njega, kaže:

"Mislim da se nisu složili da se ovako osramote besplatno".

Klonovi sve češći na izborima u Rusiji

Inače, dvojnici se redovno pojavljuju tokom izbornih ciklusa u Rusiji. Rastuća plima protivljenja Jedinstvenoj Rusiji i sve veća podrška komunističkom KPRF-u očigledno su uplašili vladu, a nominovanje dvojnika možda izgleda smešno, ali je teoretski dobar način izvlačenja dragocenih glasova na izborima.

Novinska kuća Meduza objavila je prošle nedelje da su se "klonovi" kandidovali i za Dumu u najmanje tri moskovska okruga, uglavnom protiv komunista sa velikim šansama na biralištima.
Ali, kampanja protiv Višnjevskog ističe se po tome što su njegovi protivnici legalno promenili imena, te tako sada i zakonski postoje njih trojica.

"Svaki put kada su izbori kažemo da su ovo najprljaviji do sada", rekao je Višnjevski na pitanje o tome kako ovu kampanju upoređuje sa prošlogodišnjom.

"Siguran sam da ćemo isto reći na sledećim izborima", dodao je.  

Komentari (0)

Evropa