Evropa

Švedska, od kontroverzne korona taktike do ukidanja mera: Sa oko 70 odsto vakcinisanih zemlja se polako vraća u normalu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Life science Sweeden

09/09/2021

-

23:31

Švedska, od kontroverzne korona taktike do ukidanja mera: Sa oko 70 odsto vakcinisanih zemlja se polako vraća u normalu
Vakcinacija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Švedska, koja je tokom pandemije koronavirusa privlačila pažnju svojim načinom borbe protiv koronavirusa i čak bila i na udaru kritika zbog svoje taktike "imuiteta krda", našla se u fokusu pažnje svetske javnosti nakon što je pre nekoliko dana objavljeno da zemlja nastavlja sa ublažavanjem korona mera. Vest dolazi u trenutku kada se Evropa i ostatak sveta suočavaju sa porastom broja zaraženih kovidom, koji se pripsuje delta soju virusa, a razlog iza popuštanja je jednostavan - visok procenta vakcinisanog stanovništva, koji sada iznosi gotovo 70 odsto.

Prema podacima sajta "Our world in data", u Švedskoj je vakcinu protiv koronavirusa primilo 68,25 odsto stanovništva. Od tog procenta, 57,87 odsto ljudi je revakcinisano, dok je onih 10,36 odsto primilo jednu dozu vakcine.

"Važna poruka je da sada preduzimamo dalje korake za povratak normalnom svakodnevnom životu", rekla je ministarka zdravlja Lena Halengren na konferenciji za novinare, prenela je agencija Rojters.

Kada je reč o trećoj dozi vakcine, švedska agencija za javno zdravlje preporučuje da se dodatna, treća doza daje odraslim osobama koje imaju ozbiljno oslabljen imunološki sistem zbog bolesti ili lečenja.

Vlasti su zajedno sa stručnjacima na terenu dale predlog o tome koje grupe pacijenata mogu biti relevantne za dodatnu dozu vakcine, što je oko 40.000 ljudi, navodi sajt "Life science Sweeden".

Vodeći švedski epidemiolog Andres Tegnel rekao je da nije za sada potvrđeno da je treća doza neophodna.

"Prema Evropskoj agenciji za kontrolu zaraznih bolesti, nema naznaka, osim možda u Izraelu, da postoji potreba za trećom dozom. U Švedskoj ne vidimo povećanje broja zaraženih, ti slučajevi su stalno na veoma niskom nivou", preneo je "Life science Sweeden".

profimedia

 

Kako pokazuju podaci sajta Worldometers, u Švedskoj je od početka pandemije registrovano 1.135.160 slučajeva koronavirusa, a od posledica kovida 19 preminulo je ukupno 14.659 osoba.

Švedska, zemlja sa 10.173.954 stanovnika, trenutno broji 28.336 aktivnih slučajeva, navodi se na sajtu Worlodmeters.

Koje mere trenutno važe u Švedskoj?

Nakon novog popuštanja mera, maske u javnom prevozu više nisu obavezne, povećan je broj onih koji mogu da borave na proslavama, a nastava u školama se odvija u normalnom režimu.

Naime, kako se navodi na sajtu švedskih vlasti za krizne informacije, najvažnije je da se nastava održava u školama, a dozvoljene su i različite ceremonije, uz prevenciju širenja zaraze.

Osobe koje su vakcinisanie, dve nedelje nakon druge doze mogu se kretati van domaćinstva čak i ukoliko je druga osoba iz porodice pozitivna na koronavirus. Ipak, trebalo bi ostati kod kuće u slučaju pojave bilo kakvih simptoma bolesti.

Sada na skupovima koji se održavaju u zatvorenom prostoru, bez mogućnosti sedenja, može da boravi 50 osoba, a kada su u pitanju prostori sa mogućnosti raspoređivanja sedećih mesta, može se okupiti do 300 ljudi, ali se manja grupa, od najviše osam osoba, mora držati metar dalje od druge manje grupe.

Na otvorenom prostoru može se okupiti do 600 osoba, dok se, ukoliko postoje mesta za sedenje, može okupiti 3.000 ljudi, a važi i isto pravilo o manjim grupama do osam osoba.

Na privatnim proslavama može biti najviše 50 osoba, dok je na sahranama dozvoljeno prisustvo do 20 ljudi.

profimedia

 

Veliki prostori kao što su prodavnice, veliki sportski objekti i teretane, trebalo da izvrše procenu rizika, kako bi utvrdili postoji li opasnost od gužve u određenim delovima, ali bi teoretski mogle da prime i 500 ljudi. Preporučuje se posebna kontrola, kako bi se smanjio rizik od gužve.

U objektima gde se servira hrana takođe važi pravilo da za stolom ne sme sedeti više od osam osoba koje bi trebalo da drže udaljenost od druge grupe.

Kada je reč o putovanjima, putnici iz Danske, Finske, Islanda i Norveške izuzeti su od posebnih uslova ulazaka u Švedsku.

Ulazak u Švedsku zabranjen je osobama iz većine zemalja van EU, koje nemaju poseban razlog putovanja.

Nema posebnih zabrana za putovanja za švedske državljane, državljane drugih zemalja EU, ali i onih koje su van EU, ali izuzete od restrikcija. Državljani Srbije mogu da uđu Švedsku uz negativan PCR, antigenski, LAPM ili TMA test koji nije stariji o 48 sati. Taj uslov ne važi za mlađe od 18 godina.

Kako se Švedska borila sa epidemijom?

Za razliku od ostatka sveta, Švedska nije uvodila karantin i društvo je držala "otvoreno" od početka epidemije, te nije zatvarala firme, škole, restorane ni barove.

Početkom aprila prošle godine ipak su bile zabranjene posete staračkim domovima, jer su stari bili u najvećoj opasnosti od zaraze. Nisu radili ni muzeji, a otkazani su bili i sportski i kulturni događaji, kao i javna okupljanja građana. Deo učenika nastavu je pratio preko interneta.

Švedski Ustav pravno štiti slobodu kretanja, čime zabranjuje mere "lokdauna" u periodu mira. Mere su se u prvim mesecima pandemije svodile na preporuke Agencije za javno zdravlje.

Ta strategija se oslanjala na dobrovoljne smernice o socijalnom distanciranju, kao što su rad od kuće i izbegavanje javnog prevoza.

Ovaj način borbe sa koronavirusom naišao je na brojne kritike, mnogi naučnici su pozivali na strože mere, dok je nezavisna komisija otkrila da ova zemlja nije uspela da sačuva lica iz domova za stare.

profimedia

 

Cenu u vidu broja zaraženih Švedska, procenjuje se, jeste platila, ali podaci ipak pokazuju da je prošla bolje od nekih drugih evropskih zemalja sa najstrožim merama na kontinentu.

Slobodu kretanja najviše su platili korisnici domova za stare koji su činili 86 odsto od ukupnog broja preminulih. Procenat smrtnosti u Švedskoj u aprilu prošle godine bio je 23 osobe na 100.000 stanovnika i u tom trenutku bili su bolji od Belgije sa 64 preminulih, Španije sa 51, Italije sa 45, Francuske sa 35, Velike Britanije sa 31 i Holandije sa 27 preminulih na 100.000 stanovnika.

Tek krajem prošle godine su i kralj Karl Gustaf XVI i premijer Stefan Lofen priznali da smatraju da je švedska strategija bila neuspešna zbog velikog broja smrtnih slučajeva.

Nakon godinu i po dana, ako su osnovne škole normalno održavale nastavu, iako su bile otvorene sve prodavnice, tržni čentri, restorani, dečji vrtiči, bioskopi, javni prevoz, teretane, skijališta, kafići i druge delatnosti, iako nije bilo nikakvog lokdauna, obaveznog nošenja maski ili zatvaranja granica, Švedska danas stoji bolje od većine evropskih zemalja kako prema ukupnoj smrtnosti od kovid 19, tako i prema smrtnosti u pandemiji i padu privrednih aktivnosti.

Švedska je sada vakcinacijom ojačala put ka svom cilju - povećanja kolektivnog imuniteta. Sa porastom stope imunizovanog stanovništva, u ovoj skandinavskoj zemlji sve je primetniji "normalan" način života, kakav je bio pre izbijanja pandemije.

Komentari (0)

Evropa