Evropa

Papa Franja se sastao sa Orbanom, pozvao "Mađarsku da raširi ruke prema svima"

Komentari

Autor: Euronews/AP

12/09/2021

-

16:27

VATICAN MEDIA VIA AP–REUTERS AGENCY

veličina teksta

Aa Aa

Papa Franja pozvao je Mađarsku da "raširi ruke prema svima", tokom svoje posete toj državi. Neki su taj komentar protumačili kao prikrivenu kritiku antimigracijske politike premijera Viktora Orbana, sa kojim se papa sastao danas uprkos njihovim različitim stavovima o nizu pitanja.

Orban je dočekao papu u Muzeju lepih umetnosti u Budimpešti, nakon čega se održao privatni sastanak na kom su prisustvovali i drugi zvaničnici Vatikana, piše Euronews.

"Zamolio sam papu Franju da ne dozvoli da hrišćanska Mađarska nestane", objavio je Orban na svom Fejsbuk profilu.

Na video-snimku vidi se kako se papa Franja rukuje sa predsednikom Mađarske Janošem Aderom, Orbanom i potpredsednikom vlade Žoltom Šemjenom.

Tanjug/AP/Vatican Media

 

Vatikan u saopštenju ističe da je sastanak održan u "srdačnoj atmosferi" i trajao je duže od očekivanog – 40 minuta.

"Razgovaralo se o ulozi crkve u zemlji, posvećenosti zaštiti životne sredine, kao i zaštiti i unapređenju porodičnih vrednosti", navodi se iz Vatikana, prenosi AP.

Papa je predvodio dugu misu u mađarskoj prestonici, a ukupno je samo sedam sati proveo u Budimpešti, nakon čega se uputio u susednu Slovačku.

U jednom ranijem intervjuu, papa je rekao da ne zna ni da li će se sastati sa Orbanom tokom posete Budimpešti. Ipak, zvaničnici Vatikana rekli su da će se, naravno, sastanak sa premijerom desiti.

Zdravstveno stanje pape pomno se prati tokom posete, s obzirom na to da je ovo njegovo prvo duže putovanje, nakon što je u julu podvrgnut operaciji debelog creva, zbog čega je proveo deset dana u bolnici.

Iako naglašava da "trenutno živi potpuno normalno", još uvek je na lekovima i ne može dugo da stoji.

Nakon posete Budimpešti, papa se upućuje u Slovačku gde će se sastati i sa pripadnicima romske manjine u zemlji, koji su progonjeni tokom Drugog svetskog rata i koji se i dalje suočavaju s rasizmom, diskriminacijom i dubokim siromaštvom.

Papa će se takođe sastati sa jevrejskom zajednicom Slovačke, a posetu će završiti misom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa