Evropa

Tihanovska se zalaže za međunarodnu konferenciju, traži veći pritisak na Lukašenka

Komentari

Autor: FoNet

12/09/2021

-

23:47

Tihanovska se zalaže za međunarodnu konferenciju, traži veći pritisak na Lukašenka
Svetlana Tihanovska - Copyright Tanjug/AP/Mindaugas Kulbis

veličina teksta

Aa Aa

Beloruska opozicionarka Svetlana Tihanovska zalagaće se sutra u Parizu za organizovanje međunarodne konferencije kako bi se izvršio pritisak na beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenaka.

"Moramo izvršiti veći pritisak na njega, organizovaću konferenciju na najvišem nivou između regionalnih učesnika, evropskih i međunarodnih, kako bi rešili krizu u Belorusiji", poručila je Tihanovska u uvodniku francuskog nedeljnika Žurnal di Dimanš (Le Journal du Dimanche).

"Bitno je da se moćne nacije poput Francuske angažuju u zaštiti demokratije", naglasila je ona i navela da će se tokom ove sedmice sastati sa francuskim šefom države Emanuelom Makronom u Parizu.

Tanjug AP/Yoan Valat

 

Francusko predsedništvo za sada nije potvrdilo taj susret, navodi AFP, dok prema jednom francuskom diplomatskom izvoru Tihanovsku u Parizu očekuju u sredu. Ona ističe kako "Francuska može da iskoristi svoj glas u Ujedinjenim nacijama, OEBS, Savetu Evrope i Evropskom savetu".

Francuska agencija podseća da je Emanuel Makron bio prvi predsednik koji se sastao s beloruskom opozicionim čelnicima u septembru 2020. u Litvaniji, mesec dana nakon što je Lukašenko reizabran za predsednika Belorusije.

Svetlana Tihanovska je od tada posetila brojne zapadne prestolnice, koje osporavaju reizbor Lukašenka, uključujući i Vašington, gde je belorusku opozicionarku primio predsednik SAD Džozef Bajden.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa