Evropa

Nemačka, Francuska i Poljska zajedno protiv Lukašenka: "Nećemo to mirno da posmatramo"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Jutarnji list

10/09/2021

-

23:00

Nemačka, Francuska i Poljska zajedno protiv Lukašenka: "Nećemo to mirno da posmatramo"
Aleksandar Lukašenko - Copyright Tanjug/AP/Andrei Stasevich/BelTA

veličina teksta

Aa Aa

Ministri spoljnih poslova Nemačke, Poljske i Francuske, dogovorili su se da će definisati zajednički stav o predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku.

Oni su se sastali u nemačkom gradu Vajmaru, povodom obeležavanja 30. godišnjice "Vajmarskog trougla", foruma za unapređenje odnosa između ove tri zemlje.

"Ono što se dešava u Belorusiji, i dalje je sramota za Evropu. Nećemo stajati sa strane i to mirno posmatrati", rekao je nemački ministar Hajko Mas, dodajući da Lukašenko "koristi represiju kako bi pacifikovao zemlju", prenosi Jutarnji list "Swiss info".

Takođe, Mas je kritikovao i pretnje Lukašenka, koji je rekao da će velikom broju migranata dozvoliti prelaz iz Belorusije u zemlje Evropske unije.

Poljska, Letonija i Litvanija već neko vreme optužuju beloruskog predsednika da je odluku o migrantima doneo kao neku vrstu odmazde zbog sankcija koje je toj zemlji nametnula EU.

Ministar spoljnih poslova Poljske, Zbinjev Rau, rekao je da Nemačka, Poljska i Francuska moraju da budu solidarni u ovoj krizi, i da Lukašenko, evidentno, pokušava da centralizuje vlast, piše poljski "TVN24".

Francuski ministar, Žan-Iv Le Drijan, takođe je istakao da je još bliža saradnja triju zemalja potrebna zbog svega sa čim se suočavaju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa