Evropa

Rusi danas izlaze na birališta, glasaju za poslanike Dume: Otvoreno čak 96.000 biračkih mesta

Komentari

Autor: Tanjug

17/09/2021

-

08:01

Rusi danas izlaze na birališta, glasaju za poslanike Dume: Otvoreno čak 96.000 biračkih mesta
Rusi danas izlaze na birališta, glasaju za poslanike Dume: Otvoreno čak 96.000 biračkih mesta - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Rusiji se održavaju izbori za Dumu, donji dom ruskog parlamenta. Biračka mesta prvo se otvaraju u regionu Kamčatka i Čukotska koje su autonomna oblast .

Poslanici za donji dom parlamenta biraju se na pet godina mešovtim izbornim sistemom: polovina članova Dume, njih 225, biće izabrana po partijskoj liniji, a drugu polovinu biraće građani u 225 izbornih jedinica, prenosi TASS.

Šefica ruske Centralne izborne komisije Ela Pamfilova potvrdila je održano više od 4.400 izbornih kampanja različitih nivoa tokom jedinstveni izbornog dana u svih 85 ruskih regiona, kao i da će pored izbora za Dumu, biti održani i lokalni izbori u 46 ruskih regiona.

Prema rečima zvaničnika zaduženih za izborni proces u Rusiji, biće otvoreno čak 96.000 biračkih mesta, a državljani Rusije koji borave u inostranstvu moći će da glasaju u 144 države u kojima će biti otvoreno ukupno 348 biračkih mesta, plus još sedam biračkih mesta koja će biti otvorena u Bajkonuru, u Kazahstanu.

Putin pozvao građane da glasaju

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je održao video obraćanje naciji tokom kojeg je pozvao svoje sunarodnike da glasaju na izborima za državnu Dumu.


Ruski lider je izrazio nadu da će Rusi demonstrirati odgovoran, uravnotežen i patriotski stav i rekao da računa na njihovu nameru "da izaberu poslanike u Dumi koji će raditi u njihovo ime za voljenu domovinu, u interesu naroda i svih građana Rusije".

Izbornu kampanju je obeležila žestoka konkurencija na svim nivoima, a na izbore izlaze ukupno 23 stranke sa 74.000 kandidata za različite funkcije.

Biračka mesta u čitavoj zemlji otvaraju se danas u 8 sati po lokalnom vremenu, a zatvaraju se u 8 sati 19. septembra. U radu izbornih komisija biće angažovano ukupno oko 880.000 ljudi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa