Evropa

"Zabadanje noža u leđa": Francuska povlači ambasadore iz SAD i Australije

Komentari

Autor: BBC, Tanjug

17/09/2021

-

22:01

"Zabadanje noža u leđa": Francuska povlači ambasadore iz SAD i Australije
"Zabadanje noža u leđa": Francuska povlači ambasadore iz SAD i Australije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Novi bezbednosni pakt SAD, Ujedinjenog Kraljevstva i Australije, koji bi trebalo da unapredi odbrambene tehnologije ovih zemalja, izazvao je oštru reakciju Francuske, čiji je postojeći dogovor od 90 milijardi dolara za pomorsku industriju sa Australijom iznenada prekinut.

BBC je preneo večeras da je Francuska, u znak protesta opozvala ambasadore iz SAD i Australije zbog novog pakta, koji opisuje kao “zabadanje noža u leđa“.

Ministar spoljnih poslova Francuske Žan Iv Le Drijan saopštio je da je ovakav potez predsednika Emanuela Makrona usledio zbog ozbiljnosti situacije, javio je Rojters.

SAD žale zbog odluke Francuske da povuče svog ambasadora iz Vašingtona i nastaviće da se angažuju u narednim danima na rešavanju razlika između dve zemlje, izjavio je danas zvaničnik Bele kuće, javlja Rojters.

Novo partnerstvo tri zemlje najavljeno je u sredu na zajedničkoj video konferenciji za novinare predsednika SAD Džozefa Bajdena, britanskog premijera Borisa Džonsona i australijskog premijera Skota Morisona.

Australija će kroz sporazum dobiti prvu nuklearnu podmornicu u sklopu partnerstva o bezbednosti, koje omogućava da tri zemlje razmenjuju informacije i tehnologiju u više oblasti, uključujući veštačku inteligenciju, sajber prostor, podvodne sisteme i sposobnosti za dalekometne napade.

Kanbera je 2016. godine izabrala francusku Naval Grup, za strateško partnerstvo vredno 40 milijardi evra u izgradnji nove podmorničke flote koja je planirana da zameni njene više od dve decenije stare podmornice "Kolins", što je predstavljalo jedan od najunosnijih odbrambenih poslova na svetu.

 

Komentari (0)

Evropa