Evropa

Tragovima odbeglog grčkog neonaciste: Gde se krije Hristos Papas?

Komentari

Autor: J.Đ.

25/05/2021

-

16:38

Tragovima odbeglog grčkog neonaciste: Gde se krije Hristos Papas?
Hristos Papas - Copyright EPA/YANNIS KOLESIDIS

veličina teksta

Aa Aa

Sedam meseci nakon zabrane grčke i neonacističke stranke "Zlatna zora", Hristos Papas, zamenik šefa te esktremno desničarske partije još uvek je na slobodi. U više navrata pojavljivale su se informacije da se Papas krije u nekoj od pravoslavnih država Zapadnog Balkana, a sada su spekuliše da je u Republici Srpskoj.

U oktobru 2020, osmorica bivših poslanika Zlatne zore, uključujući vođu Joanisa Lagosa i njegovog zamenika Hristosa Papasa, osuđeni su na po 13 godina robije zbog brojnih nasilničkih dela. 

Iako je nakon presude protiv stranke 7. oktobra 2020. bio pod strogim nadzorom u svom stanu u Atini, uspeo je da pobegne 23. oktobra 2020. Drugom čoveku Zlatne zore od tada se gubi svaki trag. Advokat neonaciste je samo kratko saopštio da njegov klijent nema volju do suđenja da sedi u zatvoru.

Za njim je raspisana Interpolova poternica, a nekoliko puta se spominjalo da bi mogao da se krije na Svetoj Gori. Čak je i pretražen jedan od tamošnjih manastira, ali Papasa nisu našli.

"Nije isključeno da bi mogao da bude u nekom manastiru. Znam da je veoma religiozna osoba, možda mu pružaju utočište i ne znajući njegov pravi identitet", rekao je za Gardijan Joanis Aivatidis, koji je takođe bio poslanik Zlatne zore 2019. godine.

Takođe, u više navrata pominjano je da bi Papas mogao da se krije negde u nekoj od pravoslavnih država Zapadnom Balkanu.

Papas je domaćoj javnosti poznati i kroz prijateljstvo sa liderom radikala Vojislavom Šešeljem, koje je sporadično isticao. Šešelj je čak i govorio na konferenciji za medije u Solunu 2017. godine, koju su zajednički držali Zlatna zora i Srpska radikalna stranka. U potrazi za njim, kako prenosi "Dojče vele", grčke vlasti tražile su i pomoć srpske policije. 

Ko je Papas?

Hristos Papas, čiji je otac Ilijas Papas bio general-pukovnik zaslužan za to što je na vlast u Grčkoj 1967. godine došao diktator Jorgos Papadopulos, bio je poslanik Zlatne zore u grčkom Parlamentu od 2012. do 2019. godine.

Papas je jednom već izbegao hapšenje 2013, kada su članovi ove partije (sada u Grčkoj prepoznate kao kriminalna organizacija) bili privedeni zbog kriminalnih aktivnosti, uključujući i ubistvo antifašističkog muzičara Pavlosa Fisasa. 

Samo nekoliko dana nakon toga, ipak se predao, a u policijsku stanicu je ušao podigavši ruku u znak nacističkog pozdrava, prenosi grčki portal Ekatimerini.

Iz zatvora je pušten 2015. godine, kada i Joanis Lagos i generalni sekretar Zlatne zore Nikos Mihalolijakos.

Komentari (0)

Evropa